c S
Dnevne novosti

Dubrovnik: skup o zaštiti svjedoka

06.05.2010 07:33 DUBROVNIK, 5. svibnja 2010.(Hina) U Dubrovniku se održava 11. Europolov sastanak stručnjaka za zaštitu svjedoka na kojemu sudjeluje 105 sudionika iz 39 zemalja i 10 međunarodnih organizacija.
Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su bili pomoćnik direktora Europola Troeles Oerting, glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić, glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec i načelnik dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Tonči Glumac.

Oerting je istaknuo koliko je bitno što je hrvatska vlada domaćin skupa u trenutku kada je iznimno važna suradnja policija svih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala. Naglasio je da Hrvatska ima vrlo veliku ulogu u razmjeni informacija s Europolom te da je zaštita svjedoka ključna u borbi protiv organiziranog kriminala. "Upravo održavanje ovakvog eminentog međunarodnog skupa" potvrđuje kako hrvatska policija ne sudjeluje aktivno samo u izgradnji europskoga sigurnosnog sustava, nego i u njegovu kreiranju, upravo kroz ovakav zajednički rad, razmjene iskustava i znanja sa svim zemljama u Europi, a i diljem svijeta, rekao je Oliver Grbić.

Podsjetio je da je Hrvatska sporazum o suradnji s Europolom potpisala 2006., da je 2004. godine donijela zakon o zaštiti svjedoka, da je ustrojena i Policijska jedinica za zaštitu u sklopu Uprave kriminalističke policije, a zatim i povjerenstvo koje odlučuje o uključivanju osoba u program zaštite svjedoka i o prestanku tog programa. "U borbi protiv korupcije u proteklih nekoliko mjeseci smo napravili doista kvalitativan iskorak. Međutim, kad govorimo o kvalitativnoj borbi protiv organiziranog kriminala, onda je bitan segment zaštite svjedoka jer samo vjerodostojna, ozbiljna policijska organizacija može jamčiti sigurnost svjedoku o čijem iskazivanju ovisi izricanje pravomoćne sudske presude", istaknuo je Grbić.

Ustvrdio je da hrvatska policija doista to i jest i da svjedocima - štićenim osobama jamči sigurnost, psihološku, socijalnu i pravnu pomoć, a ako treba i ekonomsku potporu. Među ostalim, naveo je da je Hrvatska zajedno s partnerskim službama u Europi, ali i svijetu, radila na 15 predmeta te da je programom zaštite svjedoka dosad bila obuhvaćena 41 osoba. "Uglavnom je to bilo iz domene oganiziranog kriminala, zloporabe opojnih droga i ratnih zločina", dodao je glavni ravnatelj policije. Europski policijski ured (European Police Office - Europol) osnovan je Konvencijom o Europolu i počeo je djelovati 1999. godine. Europol koordinira policijsku suradnju država članica u prevenciji i borbi protiv svih oblika organiziranoga međunarodnog kriminala. Sjedište mu je u Haagu.

Glavni je cilj Europola uspostaviti suradnju država članica kako bi se udruženim snagama uspješno borile protiv organiziranog kriminala.