c S
Dnevne novosti

Borovec: konzultacije o pooštravanju mjera u sprječavanju nereda

06.05.2010 07:31 DUBROVNIK, 5. svibnja 2010.(Hina) Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je u Dubrovniku, gdje se održava 11. Europolov sastanak stručnjaka za zaštitu svjedoka, da su obavljene neke konzultacije i razgovori o pooštravanju mjera i zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima
"Mi pripremamo još jedan zakon koji će regulirati ravnopravni status policijskih službenika, obavljene su neke konzultacije i razgovori u smislu pooštravanja mjera i zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima", rekao je Borovec odgovarajući na upit novinara hoće li se ići prema pooštravanju kazni nakon izgreda koji se dogodio u subotu na utakmici između Dinama i Hajduka u Maksimiru.

Istaknuo je da se u vezi s tim izgredom postavilo i pitanje kazneno-pravne zaštite policijskih službenika."Koliko su policijski službenici u trenutku kada provode zakon zaštićeni, odnosno koliko su lako ili teško tretirana kaznena djela i prekršaji koje pojedinci ili skupine čine na štetu policijskih službenika - u tom segmentu sasvim sigurno slijedi analiza postojeće sudske prakse", rekao je Borovec i dodao da u trenutku kada nešto postane društveni problem, a nasilje i huliganizam to svakako jesu, sasvim je sigurno da politika koja se primjenjuje u državi mora biti adekvatna težini društvenog problema.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost raspuštanja klubova koji imaju takve navijače, Borovec je odgovorio da nogometni huliganizam nije samo pitanje za hrvatsku policiju, pa ni vladu."Naime, svi oni koji participiraju u sportu, a to su i udruge navijača i drugi savezi, svi zajedno snosimo dio odgovornosti da uredimo ovo područje i da se ovakvi divljački ispadi ne događaju", rekao je."Mislim da se zadnjih dana u javnosti nastoji stvoriti dojam da je uzrok huliganizmu loša infrastruktura na stadionima ili policija koja možda prerevno ili prerano reagira na beznačajne situacije. No, glavni uzrok problema su huligani jer incidenata nije bilo samo u Zagrebu, bilo ih je i u Ukrajini, Mađarskoj, Austriji, na Malti... Zar će netko tvrditi da ni u jednoj toj državi ne valjaju stadioni ili policija, samo su navijači ispravni?

Glavni problem s kojim se mi u Hrvatskoj susrećemo je, dakle, problem huliganizma koji izvire iz pojedinaca samih, a ne iz ovih segmenata koji se uporno žele gurnuti u javnost", zaključio je Borovec.