c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila provedbeni plan Programa gospodarskog oporavka

07.05.2010 07:23 ZAGREB, 6. svibnja 2010.(Hina),Vlada je na sjednici prihvatila plan provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka koji je dostupan na internetskim stranicama Vlade.
"Svaki građanin od ovog trenutka može nadgledati kako se plan provodi i što Vlada radi", rekla je premijerka Jadranka Kosor predstavljajući plan provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka. Plan sadrži razradu mjera i provedbenih rokova koji se, naglasila je, moraju ostvarivati onako kako su planirani, "bez odgađanja za neko buduće vrijeme", a najveći broj mjera mora se "odraditi" do kraja ove godine.

Dodala je kako je jedino što je moguće mijenjati, "da se rokovi skraćuju, ako pojedino ministarstvo utvrdi da je neku mjeru moguće provesti i prije". "To je poželjno", rekla je. Premijerka je najavila da Vlada u iduća dva mjeseca planira napraviti sve predradnje (osnivanje radne skupine) kako bi se do studenoga donio zakon o fiskalnoj odgovornosti. Također će se osnovati i radna skupina za donošenje strategije upravljanja javnim dugom, a radit će se i na izradi registra zaposlenih u javnom sektoru.

Nadalje, premijerka je najavila da će Vlada zakonski regulirati obvezu davanja izjave o nepostojanju poreznog duga pri osnivanju novog gospodarskog subjekta. U tom kontekstu Vlada će, kako je najavila, uputiti preporuku Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) za objavom popisa poduzetnika s najvećim dospjelim dugovanjima. Kad se govori o insolventnosti pravnih osoba, dodala je, bitno je reći da 60 posto njih nema ni jednog zaposlenog.

Vlada će, najavila je premijerka, donijeti i program za pojednostavljenje poslovanja manjih i srednjih poduzetnika koji će, kako je rekla, vrlo brzo biti predstavljen. Premijerka je dodala da je u sklopu mjera smanjenja državnih rashoda najvjerojatnije u srpnju doći do rebalansa državnog proračuna. Pored toga donijet će se i izmjene Zakona o stečaju u cilju učinkovitog provođenja stečaja i akcijske planove za poboljšanje rada sudova.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je dio mjera i plana već proveden. Tako su, navela je, u saborsku proceduru upućene izmjene zakona o posebnom porezu, osnovano je povjerenstvo za identificiranje prepreka za izravna ulaganja, u proceduri je i osnivanje ureda za koordinaciju i ubrzanje donošenja dozvola, a s radom je već počeo Ured za središnju javnu nabavu, čijim se radom očekuje godišnja ušteda od 300 do 340 milijuna kuna.

"Sve mjere koje donosimo kroz ovaj plan provedbenih aktivnosti u konačnici vode osnaživanju hrvatskog gospodarstva, otvaranju novih radnih mjesta i izlasku iz krize", kazala je. Kosor se osvrnula na kritike da je euforično predstavila podatke o smanjenju broja nezaposlenih u travnju i kazala kako ih je objavila "tek kao utvrđivanje činjenica, bez ikakve euforije i slavljenja kako to neki žele prikazati". "Mislim da na iznošenje činjenica imam pravo", dodala je.