c S
Dnevne novosti

Početak referendumske kampanje u Sloveniji

08.05.2010 07:20 LJUBLJANA, 7. svibnja 2010.(Hina), U Sloveniji je u petak započeo teći službeni tridesetodnevni rok u kojemu će se političke stranke i udruge u predreferendumskoj kampanji izjašnjavati o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, pred referendum koji će se održati 5. lipnja.
Stranke i udruge svoju će kampanju za ili protiv sporazuma smjeti voditi do ponoći s 4. na 5. lipnja, a za kampanju će smjeti potrošiti najviše 0,25 eura po glasaču. Referendum o arbitražnom sporazumu stajat će 4 milijuna eura, a još stotinjak tisuća eura stranke i udruge potrošit će tijekom kampanje. Uz parlamentarne stranke, sudjelovanje u kampanji najavile su i neke udruge koje se protive arbitražnom sporazumu, npr. "Zavod 25. lipnja", udruga koju vodi predsjednik populističkog krila slovenske Pučke stranke Marijan Podobnik.

Stranke i udruge mogu se prijaviti za vođenje kampanje državno-izbornoj komisiji do 12. ovog mjeseca. Prema zadnjim objavljenim anketama koje su objavljene prije tjedan dana, većina Slovenaca pozitivno će odgovoriti na referendumsko pitanje koje glasi "Jeste li za to da arbitražni sporazum između vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske postane važeći?"

U najnovijem broju tjednika Mladina slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je mišljenje da će referendum biti uspješan i da će kako je rekao vladi uspjeti uvjeriti građane da treba glasovati za konačnu potvrdu arbitražnog sporazuma. "Ako bismo sporazum na referendumu odbili, novih pregovora ne bi bilo, a Hrvatska ne bi bila zainteresirana za rješenje graničnog pitanja", rekao je Žbogar.

Uz to, po riječima slovenskog šefa diplomacije odbijanje arbitražnog sporazuma na referendumu oslabila bi položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici i EU. Žbogar je, međutim, u razgovoru za Mladinu rekao da se vlada neće previše uključivati u kampanju jer nju vode u prvom redu političke stranke. No, vlada će iznijeti argumente zašto smatra da je arbitražni sporazum dobar, rekao je Žbogar.