c S
Dnevne novosti

MMF provjerava ispunjava li BiH odredbe stand-by aranžmana

08.05.2010 07:16 SARAJEVO, 7. svibnja 2010. (Hina), Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je Bosni i Hercegovini do kraja lipnja isplatiti 38 milijuna eura na ime nove tranše kredita po osnovi stand-by aranžmana ako se potvrdi da bosanskohercegovačke vlasti ispunjavaju preuzete obveze na planu stabiliziranja javnih financija, najavio je u petak u Sarajevu voditelj misije MMF-a za BiH Costas Christou.
Taj dužnosnik MMF-a na čelu je izaslanstva koje je započelo višednevni posjet BiH tijekom kojega će s predstavnicima vlasti BiH analizirati dosadašnji tijek provedbe stand-by aranžmana vrijednog oko 400 milijuna eura. Christou se u petak sastao s ministrom financija BiH Draganom Vrankićem, s kojim je razgovarao o ispunjavanju uvjeta iz drugog pregleda provedbe stand-by aranžmana. Chiristou je tom prigodom istaknuo kako o uspješnosti provođenja uvjeta i rokova ovisi i ocjena po kojoj odluku o isplati četvrte tranše treba donijeti odbor izvršnih direktora MMF-a na zasjedanju u lipnju 2010. godine.

Kako je priopćeno iz Vrankićeva ureda, Christou i ministar financija BiH suglasili su se kako su do sada bili poštovani i globalni okvir i rokovi iz stand-by aranžmana kao i da je razina državne vlasti ispunila tražene uvjete."To se očekuje i od entitetskih vlada, kako ne bi bila ugrožena stabilnost fiskalnoga sustava zemlje", kazao je ministar Vrankić. Zbog obveze smanjenja javne potrošnje i preraspodjele raspoloživih proračunskih sredstava namijenjenih socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, Vlada Federacije BiH u travnju se suočila s velikim prosvjedima razvojačenih branitelja i članova obitelji poginulih i nestalih.

Oni su i nasiljem te napadom na sjedište federalne vlade u Sarajevu pokušali blokirati smanjenje prava koja trenutno imaju. U nasilnim je prosvjedima ozlijeđeno više desetaka osoba, a federalna je policija zbog tog podnijela kaznene prijave protiv čelnika udruga koji su organizirali okupljanja ratnih veterana.