c S
Dnevne novosti

Obama zabrinut zbog grčke krize i stanja u Europi

10.05.2010 07:30 WASHINGTON, 8. svibnja 2010.(Hina/AFP) Američki predsjednik Barack Obama rekao je u razgovoru za rusku televiziju da je "jako zabrinut" zbog grčke financijske krize i njezina utjecaja na europsko i američko gospodarstvo.
"Jako sam zabrinut zbog onoga što se događa u Europi", rekao je Obama za rusku televizijsku mrežu Rossija u razgovoru koji je upriličen u Bijeloj kući. "No mislim da su Europljani svjesni kako je stanje veoma ozbiljno. Grčka donosi teške mjere, u svakom slučaju izradili su plan koji zahtijeva teške mjere", ocijenio je američki predsjednik. Grčki parlament je u četvrtak odobrio neviđene mjere štednje i tako otvorio put velikoj pomoći EU-a i MMF-a. Strahujući od širenja krize, predsjednici država i vlada konačno su odobrili kreditni paket pomoći vrijedan 110 milijarda eura na tri godine, od čega 80 milijarda eura daju grčki partneri u eurozoni, a MMF ostalo.

"Za Sjedinjene Države i za Rusiju bilo bi dobro da možemo stabilizirati stanje u Europi", dodao je Obama, istaknuvši da su grčka kriza i njezin utjecaj na svjetska tržišta "ozbiljne prijetnje" SAD-u. Svjetske burze su potonule u petak zbog straha od širenja grčke krize na druge zemlje eurozone.