c S
Dnevne novosti

Ministri financija EU-a odlučni obraniti euro

10.05.2010 07:31 BRUXELLES, 9. svibnja 2010.Hina Ministri financija zemalja članica Europske unije okupili su se na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi donijeli mjere koje bi trebale zaustaviti širenje grčke krize na ostale zemlje članice euro-zone.
"Branit ćemo euro, moramo osigurati stabilnost naše monete i učinit ćemo sve što je potrebno kako bi postigli taj cilj", izjavila je španjolska ministrica financija Elena Salgado, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu. Ministri financija trebali bi na svom sastanku donijeti odluku o uspostavi kriznog fonda za pomoć zemljama euro-zone koje se nađu u financijskim poteškoćama kako bi spremno dočekale ponedjeljak kad se otvaraju financijska tržišta.

Taj bi mehanizam trebao osigurati branu pred špekulantima koji napadaju euro. Taj bi fond, prema posljednjim informacijama, raspolagao iznosom od 60 milijardi eura, koje bi Europska komisija posudila na tržištu uz jamstva država članica, a Komisija bi onda prema potrebi mogla taj novac posuđivati zemljama koje se zbog pada kreditnog rejtinga ne bi moglo financirati po prihvatljivim kamatama. "Odlučno želimo postići dogovor o tom mehanizmu", izjavila je francuska ministrica financija Christine Lagarde.