c S
Dnevne novosti

Pahor u govoru u povodu Dana Europe pozvao Slovence da podrže referendum

10.05.2010 07:33 LJUBLJANA, 9. svibnja 2010.(Hina) Slovenski premijer Borut Pahor iskoristio je svoj svečani govor u povodu proslave Dana Europe kako bi Slovence pozvao da na referendumu 6. lipnja podrže ratificirani arbitražni sporazum radi rješavanja graničnoga pitanja s Hrvatskom te da ne pristanu na tvrdnju oporbe ga treba odbiti kao štetan za slovenske interese.
"Taj sporazum sadrži elemente koji omogućavaju da se odredi pravedna granica i kontakt Slovenije s otvorenim morem. Ako ga ne potvrdimo, izgubit ćemo priliku da dobijemo ono što smo od 25. lipnja 1991. godine polako, ali sigurno gubili", rekao je Pahor okupljenima na proslavi Dana Europe u Ljubljani. Slovenska vlada traži da Slovenci na referendumu podrže već ratificirani sporazum, dok oporbene stranke tvrde da ga na referendumu treba odbiti te da je za Sloveniju bolji status quo na granici jer bi arbitražom mogla dobiti samo tzv. neškodljivi prolaz do otvorenog mora, ali ne i teritorijalni izlaz.

To vlada negira i tvrdi da je zadržavanje sadašnjeg stanja na granici štetno za Sloveniju jer Hrvatska navodno s vremenom učvršćuje stanje koje je činjenično drukčije od onog koje je zatečeno prilikom osamostaljenja dviju država koje će biti temeljni kriterij za arbitre. "Sada imamo priliku da dobijemo prijateljstvo i savezništvo te da spoznamo kako sa sve četiri susjedne države možemo surađivati, tražiti solidarnost i ono što nam je zajedničko. A upravo to je bit europske ideje", rekao je Pahor, pozivajući slovenske građane da ponukani europskom idejom podrže i arbitražni sporazum na referendumu koji se održava 6. lipnja.