c S
Dnevne novosti

Sastanak u Saboru sa šefovima Misija zemalja članica OESS-a

12.05.2010 07:37 ZAGREB, 11. svibnja 2010.(Hina) Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a i članovi Odbora za vanjsku politiku održali su zajednički sastanak sa šefovima Misija zemalja članica OESS-a akreditiranim pri OESS-u u Beču, priopćeno je iz Sabora.
Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula ocijenio je ovaj susret izvrsnom prilikom za razmjenu mišljenja o suradnji Hrvatske i OESS-a općenito, kao i o ulozi ureda OESS-a u Hrvatskoj vezano za pitanja koja uključuju provedbu programa povratka i stambenog zbrinjavanja izbjeglica i monitoring procesuiranja ratnih zločina.

Ukazao je na sve bolju regionalnu suradnju te potporu Hrvatske euroatlantskim stremljenjima država u regiji, dodaje se u priopćenju. Veleposlanik Litve Renatas Norkus rekao je da svi nazočni veleposlanici dijele mišljenje da je Hrvatska ostvarila značajan napredak u svim područjima što potvrđuje i ulazak u završnu fazu pristupnih pregovora za članstvo u EU. Također je pozdravio hrvatske korake u cilju unaprjeđenja regionalne suradnje. Veleposlanike je posebno zanimalo stajalište saborskih zastupnika o radu Ureda OESS-a u Zagrebu te o mogućnosti njegovog postupnog gašenja.

Zastupnik Milorad Pupovac ukazao je na činjenicu da je OESS dao značajan doprinos demokratizaciji Hrvatske, poglavito procesu povratka izbjeglica i unaprjeđenju kvalitete sudskih procesa za ratne zločine. Naglasio je da, prema njegovom mišljenju, još postoji prostor za djelovanje, iako se jedan dio preostalih pitanja može riješiti i još intenzivnijom suradnjom zemalja regije, prema priopćenju. Zastupnica Vesna Pusić i Marija Pejčinović Burić istaknule su spremnost Hrvatske da dovrši preostale zadaće koje je Hrvatska preuzela u procesu pristupanja EU, posebno se osvrnuvši na reformu pravosuđa.

Ukazale su na činjenicu da je EU mehanizmom mjerila osigurala, između ostalog, i dovršetak procesa koje prati ured OESS-a u Hrvatskoj te da stoga dijele mišljenje da dovršetkom pristupnih pregovora završava i potreba za nazočnošću ureda OESS-a u Hrvatskoj. Sugovornici su se osvrnuli i na sigurnosnu dimenziju OESS-a. Tonino Picula naglasio je da su, uz vojnu sigurnost, u globaliziranom svijetu sve važniji aspekti socijalne, financijske i energetske sigurnosti i stabilnosti. OESS, kao organizacija koja objedinjava euroatlantsku kao i euroazijsku komponentu, može značajno doprinijeti sigurnosti u svijetu, doda je. Izvijestio je nazočne o odluci da će Parlamentarna skupština OESS-a održati svoje zasjedanje u Dubrovniku 2011. godine.

Veleposlanici akreditirani pri OESS-u pozdravili su spremnost Hrvatske da bude domaćinom zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a te je zaključeno da će i to svjedočiti o novoj fazi u odnosima Hrvatske i OESS-a, stoji na kraju priopćenja.