c S
Dnevne novosti

Osam gradonačelnika, protivnika nacrta zakona o pomorskom dobru, traži sastanak s premijerkom Kosor

12.05.2010 07:40 SPLIT, 11. svibnja 2010.(Hina) Osam dalmatinskih gradonačelnika sastali su se u Splitu, nezadovoljni nacrtom prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, dogovorili su da će zatražiti sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor kako bi joj iznijeli svoja stajališta.
Na sastanku je ocijenjeno da se nacrtom prijedloga zakona "suspendira decentralizacija, a gradovima uskraćuje pravo da samostalno upravljaju pomorskim dobrom kao najvažnijom razvojnom polugom svog gospodarstva", rekli su sudionici nakon sastanka. "Složili smo se da zatražimo sastanak s premijerkom Kosor kako bismo joj obrazložili svoja stajališta i predložili da zakon u tom obliku ne ide u postupak jer neće donijeti dobro građanima jadranske obale", izjavio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Dodao je kako je predloženi zakon potpuno suprotan onom što je bilo u saborskoj proceduri u protekloj godini dana. "Do tada su prijedlogom gradovima davane znatno veće ovlasti, mogućnosti da samostalno upravljaju pomorskim dobrom, da osnivaju gradske lučke uprave, ubiru prihode i snose odgovornost", naglasio je Vlahušić.

Sastanku u Splitu nazočili su splitski gradonačelnik Željko Kerum, šibenski Ante Županović, kaštelanski Josip Berket, trogirski Damir Rilje, hvarski Pjerino Bebić, korčulanski Mirko Duhović i viški dogradonačelnik Dalibor Damjanović. Po Vlahušićevim riječima najnoviji prijedlog zakona dobrim dijelom je izrađen i zbog sastava osam dalmatinskih gradonačelnika čije su "političke opcije neovisne" te da bi se gradovi disciplinirali.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum smatra kako je riječ o političkom pitanju. "Počelo se o decentralizaciji, a kad su neovisni kandidati dobili izbore, počela je centralizacija", kazao je Kerum, dodavši kako treba učiniti sve da predloženi zakon ne prođe u Hrvatskom saboru. "U takav pristup uklapaju se i novi prijedlozi poreznog sustava po kojima bi Split od 1. srpnja ostao bez 40 milijuna kuna", ustvrdio je.