c S
Dnevne novosti

Rektor i prorektori Sveučilišta dobivaju pomoćnike studente

13.05.2010 07:35 ZAGREB, 12. svibnja 2010.(Hina) S ciljem pospješivanja komunikacije studenata i vodstva Sveučilišta u Zagrebu, rektor i pet prorektora tog sveučilišta dobit će pomoćnike iz redova studenata, najavio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji će ih imenovati na prijedlog Predsjedništva Studentskog zbora.
Bjeliš je na konferenciji za novinare rekao da prijedloge očekuje do kraja mjeseca, nakon čega će svaki rektor dobiti jednog studenta koji će sudjelovati u raspravama i poslovima o aktualnim temama. Inicijativa je pokrenuta nakon niza razgovora rektora i predstavnika studenata, kako bi se brže rješavali studentski problemi i uspostavio partnerski odnos sa Sveučilištem, ustvrdio je predsjednik Studentskog zbora Ivan Bota.

Senat je na sjednici donio i odluku o dodatnoj potpori od sto eura za studente koji odlaze na studijski boravak u inozemstvo u okviru programa ERASMUS, koju će osigurati Sveučilište. Na natječaju je odobrena kvota za mobilnost 246 studenata u svrhu studijskog boravka na partnerskim institucijama te 30 mjesta za stručnu praksu na stranim sveučilištima, a odobrena su i sredstva za mobilnost 29 zaposlenika u svrhu nastave i 14 za stručno usavršavanje. Dosadašnjih 300 eura, odnosno 350 Agencije za mobilnost i programe EU često nisu bili dostatni, napomenuo je Bjeliš, izrazivši nadu da će Hrvatska uskoro postati punopravan član ERASMUS-a, kako više ne bi bilo toliko ograničenja i kako bi se povećala mobilnost.

Senat je donio i odluku o osnivanju Zaklade Sveučilišta za stipendiranje studenata lošijeg imovinskog stanja ili onih bez roditeljske potpore, odnosno onih koji su podrijetlom iz Hrvatske, a dolaze na Sveučilište učiti hrvatski jezik. Poticaj za osnivanje Zaklade bila je oporučna donacija Josipa Šebčića, koji je veći dio života proveo u SAD-u, te donacija hrvatskih iseljenika iz Južne Afrike, ukupno oko milijun kuna. S realizacijom zaklade moglo bi se početi sljedeće akademske godine, a nastojat će se da sredstva budu samoodrživa.