c S
Dnevne novosti

Ustavni sud: Sabor godinama nije donio Zakon o Uredu predsjednika

13.05.2010 07:43 ZAGREB, 12. svibnja 2010.(Hina) Ustavni sud je upozorio da Hrvatski sabor već sedam godina nije donio zakon kojim bi uredio ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika Republike te da bi taj problem trebalo riješiti predstojećim ustavnim promjenama.
Donošenje zakona kojim bi se uredio rad Ureda predsjednika predviđen je 106. člankom Ustava u kojem, među ostalim, stoji da predsjedniku Republike u obavljanju njegovih dužnosti pomažu savjetodavna tijela te da se ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika uređuje zakonom i pravilnikom.

No, kako Sabor nije donio zakon koji bi uredio ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika ni sam predsjednik nije mogao donijeti pravilnik kojemu je svrha razraditi odredbe zakona o ustrojstvu i djelokrugu Ureda predsjednika. "Ovo propuštanje neprekidno traje dulje od sedam godina", upozorili su danas ustavni suci raspravljajući o zahtjevom za ocjenom ustavnosti koji je podnio Petar Marija Radelj, podnositelj najvećeg broja raznoraznih zahtjeva Ustavnom sudu.

Iako su do ustavnih promjena odgodili odlučivanje o tom zahtjevu, ustavni su suci izradili izvješće Hrvatskom saboru u kojem upozoravaju da se uočeni problem mora "bezodložno riješiti".