c S
Dnevne novosti

Vlada donijela odluku o spajanju nekoliko zagrebačkih bolnica

14.05.2010 07:27 ZAGREB, 13. svibnja 2010.Hina, Vlada je na sjednici donijela odluku o spajanju nekoliko zagrebačkih bolnica, a potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović naglasio je kako krajnji cilj spajanja nije samo racionalizacija, nego i podizanje razine zdravstvenih usluga te smanjivanje lista čekanja za 20 posto.
Kliničkoj bolnici Merkur pripaja se Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, a kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice pripaja se Klinika za tumore, Klinika za dječje bolesti i Klinika za traumatologiju. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odbacila je kritike da je riječ o beznačajnim uštedama. "Moramo mijenjati odnos prema novcu poreznih obveznika, svaka je lipa važna, a pogotovu kad je riječ o milijunskim uštedama", rekla je premijerka Kosor, kojoj je zasmetao komentar "jedne javne osobe" da je riječ o "pišljivih 15-ak milijuna".

Kao jednu od mjera u programu gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila za 40 posto smanjiti posebnu upravnu pristojbu u iznosu komunalnog doprinosa. Ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić naglasila je da će se time olakšati situacija investitorima koji su već počeli s gradnjom, kao i onima koji su izgradili bespravne objekte. Od plaćanja te pristojbe u potpunosti su izuzeta romska naselja, gradnja na području od posebne državne skrbi i poljoprivredni objekti.

Ministrica je izvijestila da je u Narodnim novinama danas objavljena Odluka o smanjenju prosječnih troškova gradnje prostornog metra etalonske građevine u Republici Hrvatskoj. Obrazložila je da je maksimalna etalonska vrijednost smanjena za 23,2 posto, odnosno s 1.800 na 1.382 kune, što bi, očekuje, u konačnici trebalo smanjiti iznose komunalnih doprinosa za oko 23 posto.

Premijerka Kosor podsjetila je da je Vlada već najavila smanjenje neporeznih davanja, čime će se otvoriti vrata za nove investicije. Najavila je da će se već slijedećeg tjedna nastaviti s "uklanjanjem nekih drugih prepreka u sustavu neporeznih davanja". Vlada je za 13. lipnja raspisala dopunske izbore za popunjavanje manjinske kvote u izvršnoj vlasti općina Donji Lapac i Bogdanovci. U Donjem Lapcu birat će se zamjenik općinskog načelnika iz redova hrvatskog naroda, a u Bogdanovcima iz redova rusinske ili srpske nacionalne manjine.