c S
Dnevne novosti

Vlada: povlaštene mirovine manje za 10 posto

14.05.2010 07:30 ZAGREB, 13. svibnja 2010.Hina, Vlada RH na sjednici je odlučila za 10 posto smanjiti mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, ako su veće od 3.500 kuna.
Povlaštene mirovine koje su regulirane kroz 10-tak različitih zakona, smanjit će se jednim zakonom, koji će na snagu stupiti 1. srpnja, što znači da će korisnici tzv. povlaštenih mirovina prve umanjene mirovine dobiti u kolovozu. Smanjenje se neće odnositi na mirovine 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.

Neće se umanjivati mirovine manje od 3.500 kuna, a vodit će se računa i da nakon umanjenja mirovine ne budu manje od tog iznosa. Manje mirovine od sadašnjih dobit će 10 tisuća korisnika, a zakon će provesti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), bez donošenja dodatnih rješenja.

Primjenom tog zakona u ovogodišnjem državnom proračunu uštedjet će se 250 milijuna kuna, u proračunu za 2011. godinu 610 milijuna, a 2012. godinu 620 milijuna kuna. Predsjednica vlade Jadranka Kosor naglasila je kako je riječ o mjeri najavljivanoj još prije godinu dana, u sklopu programa gospodarskog oporavka. Braniteljskim udrugama zahvalila je na razumijevanju, a najavila je da će Vlada od sada svaki tjedan donositi slične mjere.

Kao prvu slijedeću mjeru premijerka Kosor najavila je zakonske izmjene kojima će se pravo na besplatna putovanja saborskih zastupnika ograničiti isključivo na putovanja vezana uz parlamentarne aktivnosti.