c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica za djecu protiv pripajanja dječjih bolnica velikim zagrebačkim bolnicama

14.05.2010 07:19 ZAGREB, 13. svibnja 2010.(Hina), Reagirajući na najavljeno pripajanje zagrebačkih dječjih bolnica velikim bolnicama, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić usprotivila se pripajanju specijaliziranih dječjih zdravstvenih ustanova bolnicama općeg tipa te zatražila od ministra zdravstva Darka Milinovića da joj prethodno prikaže procjenu mogućih posljedica takve odluke na zdravstvenu skrb o djeci.
"Svjesni smo potrebe da se glomazan sustav racionalizira i učini učinkovitim i ekonomski prihvatljivim, no nismo za 'praktična' rješenja' ukoliko ona znače nedovoljnu i neujednačenu dostupnost zdravstvene skrbi za svako dijete", istaknula je pravobraniteljica u pismu ministru zdravstva. 

Ujedno mu je predložila da razmotri mogućnost da se Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, Dječja bolnica za bolesti dišnog sustava Srebrnjak te Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak objedine u jednu ustanovu. To bi, smatra, omogućilo transparentno korištenje novca bez bojazni da će velike bolnice u raspodjeli sredstava imati prioritet nad onima koje skrbe o zdravlju djece.

"Čini nam se da i sada imamo previše djece koja moraju putovati zbog primjerenog liječenja i zdravstvene skrbi, a bojimo se da predloženom racionalizacijom situacija ne bude još gora i nepovoljnija za male bolesnike, posebice one s kroničnim bolestima", navodi u pismu Mila Jelavić.

Predloženom racionalizacijom zagrebačkih bolnica, u kojoj bi Zagreb umjesto 16 dobio šest bolnica, predviđeno je da Klaićeva bolnica zajedno s još nekoliko bolnica postane dio buduće Sveučilišne bolnice Sestara milosrdnica, dok bi se Specijalne bolnice Srebrnjak i Goljak pripojile Kliničkoj bolnici Sveti Duh. Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj pripojila bi se pak Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.