c S
Dnevne novosti

Josipović u Pekingu s potpredsjednikom NR Kine

15.05.2010 07:14 ZAGREB, 14. svibnja 2010.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u petak u Pekingu, prvog dana svog bravka u Narodnoj Republici Kini, s kineskim potpredsjednikom Xi Jinpingom, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
U službenom razgovoru i na radnom ručku koji je u čast hrvatskog predsjednika priredio kineski potpredsjednik, na kojem je uz predsjednika Josipovića sudjelovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, potvrđeni su izvrsni i bliski odnosi između dviju zemalja kao i činjenica da je Hrvatska najvažniji gospodarski partner Kine u jugoistočnoj Europi.

Velik dio razgovora bio je usredotočen na razmatranje vrlo konkretnih infrastrukturnih projekata za koje je obostrano izražen interes poput ulaganja u luke Rijeka i Ploče, u zračnu luku Zagreb kao i izgradnju nizinske željeznice od Rijeke do hrvatsko-mađarske granice, nastavlja se u priopćenju. U nastavku posjeta Kini predsjednik Josipović u petak navečer putuje u Šangaj gdje će u subotu sudjelovati na Hrvatskom nacionalnom danu na međunarodnoj svjetskoj izložbi EXPO.

Hrvatski predsjednik će razgledati hrvatski i kineski paviljon, prisustvovati nastupu Ansambla Lado te solističkom koncertu hrvatskog pijanista Maksima Mrvice. Ovogodišnje sudjelovanje Hrvatske na svjetskoj izložbi, na kojima Hrvatska sudjeluje od 1998. godine, osobito je važno jer se 2010. godine obilježava 30 godina prijateljstva gradova Zagreba i Šangaja. Ovogodišnji EXPO, koji se održava pod motom "Bolji grad, bolji život", svečano je otvoren 30. travnja u nazočnosti predsjednika Hu Jintaoa i visokih dužnosnika Narodne Republike Kine.

Republika Hrvatska na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi sudjeluje sa svojim nacionalnim paviljonom, koji je osmislio arhitekt Branko Silađin, u sklopu kojega se nalazi i ured Hrvatske gospodarske komore gdje će biti distribuirane informacije o gospodarskoj suradnji s Republikom Hrvatskom. Ovogodišnji EXPO najveći je u povijesti održavanja Svjetskih izložbi, pokriva područje od 5,28 četvornih kilometara i nalazi se u samom središtu Šangaja. Očekuje se da će EXPO posjetiti više od 70 milijuna posjetitelja.