c S
Dnevne novosti

Konferencija o reformi lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj

15.05.2010 07:13 ZAGREB, 14. svibnja 2010.(Hina), Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) organizirala je danas, uz potporu Europske liberalno-demokratske stranke (ELDR) iz Bruxellesa, konferenciju o strukturnoj reformi lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj na putu u punopravno članstvo u EU.
Skup je okupio stručnjake za lokalnu i regionalnu samoupravu iz Hrvatske i zemalja EU s iskustvima u reformi regionalne i lokalne uprave i samouprave, a koju RH mora provesti kao dio pristupnog procesa EU. Na kraju stručnoga dijela, na kojemu će izlaganja iznijeti stručnjaci iz Njemačke, Danske, Slovenije i Hrvatske, bit će usvojeni zajednički zaključci i Deklaracija HSLS-a o reformi lokalne i regionalne samouprave u RH, a što će činiti jednu od glavnih teza izbornog programa HSLS-a na izborima 2011.

Sudionike skupa pozdravila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je podsjetila da dio programa gospodarskog oporavka RH obuhvaća i promjene u lokalnoj upravi i samoupravi. Donijeli smo niz teških odluka koje ćemo moći provesti uz potporu relevantnih političkih stranaka u zemlji, kazala je Kosor najavljujući za kraj lipnja donošenje okvira za tu reformu, kao temelja budućih odluka. Ponovila je da se u programu oporavka predviđa smanjenje državne uprave za pet posto, po modelu dva za jedan.

Premijerka je rekla da su prošle i ove godine tražili smanjenje masa plaća za 10 posto, zbog čega se sa sindikatima vode pregovori, dodajući kako je, s druge strane, na lokalnoj razini ta masa povećana za 9 posto, a što je nesrazmjera u mjerama. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor istaknuo je kako se do sada nisu realizirale bitne odrednice vezane za decentralizaciju, izrazivši uvjerenje da je došlo do političkog okruženja za reformu lokalne i regionalne samouprave, na kojima će stranka inzistirati a kako bi stupile na snagu 2014.

 Do tada bi se, kazao je, odnos središnje države prema regijama i jedinicama lokalne samouprave trebao postaviti u okvirni odnos 75:25 u ukupnim prihodima konsolidirane opće države. Predlaže, uz ostalo, da se spoje dva ministarstva - javne uprave i regionalnog razvoja te podjelu Hrvatske na pet regija - Slavonija, središnja Hrvatska, Zagreb, Istra i Primorje i Dalmacija.

Skup je pozdravila i Annemie Neyts Uyttebroeck, predsjednica ELDR-a i članica Europskog parlamenta, ocjenivši ulogu HSLS-a značajnom u pristupanju Hrvatske EU. Govoreći o problemima s kojima se Unija danas suočava, poručila je da to ne treba obeshrabriti Hrvatsku da postane njezina 28. članica. Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, drži kako dvije zemlje svoje mjesto u EU mogu naći ako joj ponude autentične vrijednosti.

Po njegovim riječima pitanja decentralizacije, lokalne uprave i regionalizacije su procesi koji se suspendiraju u EU, navodeći kao primjere mjere štednje u Grčkoj i Španjolskoj gdje se limitiraju mogućnosti lokalne samouprave.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH EU, drži da nije poanta ući u EU, već urediti život u državi koja bi trebala biti korisna i dobronamjerna prema građanima. Skup su pozdravili članovi Europskog parlamenta Ivo Vajgl i Jelko Kacin koji je ukazao je na značajnu ulogu liberala u EU , koji "nisu dio problema već rješenja u EU".