c S
Dnevne novosti

Đelić s Mimicom i Pusić: što brži ulazak RH u EU interes je cijele regije

15.05.2010 07:21 ZAGREB, 14. svibnja 2010.(Hina), Što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju zajednički je interes svih zemalja regije, rekao je u petak potpredsjednik srbijanske vlade i ministar znanosti i tehnologije Božidar Đelić na sastanku s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Nevenom Mimicom i s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesnom Pusić.
Mimica, ujedno predsjednik Odbora za europske integracije istaknuo je kako je ovakav službeni sastanak dobra prigoda za razmjenu iskustava, piše u priopćenju Hrvatskog sabora. "Što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju zajednički je interes svih zemalja regije", rekao je Đelić. 

Središnja tema razgovora Đelića s Mimicom i s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesnom Pusić bila je uloga i organizacija radnih tijela parlamenta u pristupanju EU. Mimica i Pusić predstavili su u tom kontekstu rad dvaju najvažnijih odbora u ovom procesu, Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora kao posebnog tijela koje osigurava parlamentarnu kontrolu pregovaračkog procesa.

Na temu poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Pusić je kazala da je reforma pravosuđa jedna od najvažnijih koje Hrvatska provodi i da su u tom području kriteriji Hrvatske čak veći od zahtjeva EU. Pusić je predstavila paket zakona koji su usvojeni u Hrvatskome saboru o jasno utvrđenim kriterijima za pristupanje sudačkoj dužnosti, uvjete napredovanja i jačanje programa obrazovanja sudaca. Đelić je pokazao zanimanje za jačanjem suradnje na tom području, a u razgovoru je naglašena mogućnost zajedničkih projekata na razvojnim i infrastrukturnim projektima.

Đelić se ranije u petak sastao i s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Jandrokovićem, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). "Partnerski odnosi Hrvatske i Srbije iznimno su važni za stabilnost čitave regije jugoistočne Europe i trebaju biti konstruktivni i okrenuti prema budućnosti", piše MVPEI. "Pozitivan trend u odnosima dviju zemalja potvrđen je i ovim posjetom i najavljenim susretom premijera i susretima predsjednika dviju država", rekli su ministar vanjskih poslova i europskih integracija Jandroković i srbijanski gost Đelić.

Hrvatska je odlučna postati punopravna članica EU, rekao je Jandroković te istaknuo da je širenje na načelima individualnog pristupa i ispunjavanja zadanih kriterija za članstvo ključ za dugoročnu stabilnost i sigurnost u regiji i ostatku europskog kontinenta. "U tom smislu Republika Hrvatska čvrsto podržava Republiku Srbiju na njezinu eurointegracijskom putu i spremna je prenositi svoje znanje i iskustva iz pristupnog procesa", rekao je Jandroković.

Oblik pomoći su i prijevodi pravne stečevine EU na hrvatskom jeziku, koje će Hrvatska uručiti Srbiji, rekao je Jandroković o prijevodima koje je Zagreb već uručio zainteresiranim zemljama regije. Jandrokvić i Đelić razgovarali su i o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske i znanstvene suradnje, bilateranim odnosima i regionalnoj suradnji i važnosti Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj koja se upravo održava u Zagrebu.