c S
Dnevne novosti

Stockholm: Završena konferencija predsjednika parlamenata

17.05.2010 07:25 STOCKHOLM, 15. svibnja 2010.(Hina) Konferencija predsjednika parlamenata EU-a, uz sudjelovanje predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, završena je u Stockholmu usvajanjem zaključaka o radu nacionalnih parlamenata nakon usvajanja Lisabonskog ugovora.
Predsjednici parlamenata složili su se da je važno da nacionalni parlamenti, uz poštivanje vlastitog ustava i parlamentarne tradicije, u potpunosti iskoriste mogućnosti koje im pruža Lisabonski ugovor kako bi doprinijeli što boljem funkcioniranju EU-a.

Također su podržali ranije inicijative Europske komisije u vezi jačanja dijaloga s nacionalnim parlamentima. Što se međuparlamentarne suradnje tiče, stoji u usvojenim zaključcima, posebna se pažnja mora posvetiti pitanjima na području sloboda, sigurnosti i pravde. Zbog toga su, slažu se predsjednici parlamenata, od iznimne važnosti kontakti i suradnja između europskih parlamenata.

Od ne manje važnosti su i nove komunikacijske tehnologije koje, ističe se u zaključcima, mogu doprinijeti većoj uključenosti javnosti u rad parlamenata i transparentnosti u radu zastupnika. Osim članica EU-a, na konferenciji su sudjelovali predsjednici zemalja kandidata za članstvo u Uniji - Hrvatske, Makedonije i Turske, te predstavnici Europskog parlamenta i Europske komisije.