c S
Dnevne novosti

Adlešič se sastala s visokim predstavnikom Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika

18.05.2010 07:30 ZAGREB, 17. svibnja 2010.(Hina) Potpredsjednica hrvatske Vlade i predsjednica vladinog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Đurđa Adlešič je u Banskim dvorima primila člana Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika Melvyna Levitskog koji ju je izvijestio o značajnom napretku u suradnji s hrvatskim nadležnim tijelima.
Levitsky je tijekom bilateralnog sastanka naglasio kako proaktivan pristup suzbijanju problematike droga predstavlja temeljnu odrednicu uspješne politike na tom području, priopćeno je iz vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Visoko izaslanstvo Međunarodnog odbora će se tijekom trodnevne službene posjete Hrvatskoj susresti s predstavnicima vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog Crvenog križa.

"Svrha posjete je uspostaviti otvoren dijalog s resornim ministarstvima i drugim nadležnim institucijama o provedbi konvencija UN-a na području međunarodne kontrole droga te upozoriti na važnost uključivanja svih zemalja u operacije Međunarodnog odbora usmjerene na suzbijanje ilegalne trgovine drogama i kemikalijama za proizvodnju istih, tzv. prekursorima", navodi se u priopćenju. Ured za suzbijanje zlouporabe droga hrvatske Vlade ističe da je Međunarodni odbor za kontrolu narkotika neovisno tijelo nadležno za praćenje provedbe relevantnih konvencija UN-a, a osnovan je 1968., temeljem odredbi Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961.

Podsjeća da je, po stjecanju neovisnosti, Republika Hrvatska notifikacijom o sukcesiji, pravnim slijedom preuzela relevantne međunarodne konvencije na tom području i o provedbi istih redovito izvještava INCB. Ističe da Međunarodni odbor za kontrolu narkotika u svom posljednjem godišnjem izvješću posebno upozorava na rastući trend zlouporabe novih psihoaktivnih tvari koje se ne nalaze pod međunarodnom kontrolom, zlouporabe lijekova na recept i tzv. droga za silovanje. Također, naglašava se kako međunarodni napori na području kontrole droga ne mogu dugoročno biti uspješni bez kontinuiranih mjera smanjenja ilegalne potražnje za drogama.

"Stoga se posebno važnim ističe razvoj strategija na području prevencije. Sukladno navedenom, u Hrvatskoj je u tijeku postupak donošenja Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade", stoji u priopćenju. Prošle godine je obilježena stota godišnjica multilateralne suradnje u kontroli droga. Naime, 1909. je u Šangaju, Kina, održana prva konferencija Međunarodne komisije za opijum.