c S
Dnevne novosti

Ministre financija brine pad vrijednosti eura

18.05.2010 07:30 BRUXELLES, 17. svibnja 2010. Hina Šef euro-skupine, koja okuplja ministre financija zemalja članica EU-a koje koriste zajedničku valutu, Jean-Claude Juncker izrazio je zabrinutost zbog brzine kojom euro gubi vrijednost, a njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble drži da je jedino rješenje za taj problem smanjenje proračunskog deficita.
"Nisam zabrinut zbog sadašnjeg tečaja eura, nego zbog brzine kojom se tečaj pogoršava", izjavio je luksemburški premijer Juncker pri dolasku na sastanak euro-skupine.

U ponedjeljak je tečaj eura prema dolaru pao na 1,2235, što je njegova najniža vrijednost u zadnje četiri godine. Očito je da je na financijskim tržištima prevladao dojam da plan EU-a predstavlja samo kratkoročno rješenje i da ne nudi rješenja za strukturne probleme. Njemački ministar financija Schaeuble je rekao da jedino rješenje za zaustavljanje pada vrijednosti eura vidi u smanjenju proračunskih deficita.

"Moramo smanjiti deficite i pojačati pakt o stabilnosti eura", koji ograničava proračunski manjak na najviše tri posto BDP-a. Schaeuble je rekao da će jedna od ideja o kojoj će se raspravljati biti i njemačko rješenje za ograničavanje proračunskog deficita, a koje je odnedavno zapisano i u ustavu. Njemačka se u ustavu obvezala da će do 2016. godine svoj deficit svesti na 0,35 posto BDP-a. Pitanje hoće li i druge članice uvesti u svoje ustave ograničenja na deficit, jedna je od tema o kojima treba raspravljati, smatra Schaeuble.

"O tom pitanju treba razgovarati i ono sadržava dio lekcija koje treba izvući iz ove krize. To je njemačko rješenje, ali ne moraju svi biti kao Njemačka", rekao je Schaeuble. Njemačka vlada smatra da je pakt o stabilnosti i rastu eura nedovoljan za sprečavanje budućih proračunskih kriza, poput one u Grčkoj i smatra da ga treba nadograditi.