c S
Dnevne novosti

EU i Mercosur najavili obnovu pregovora o zoni slobodne trgovine

18.05.2010 07:30 MADRID, 17. svibnja 2010.(Hina/DPA) Europska unija i južnoamerički trgovinski blok Mercosur su objavili da ponovno pokreću razgovore o stvaranju zone slobodne trgovine koja bi obuhvaćala 800 milijuna ljudi.
Razgovori za cilj imaju stvoriti "jednu od najvećih zona slobodne trgovine na svijetu", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Madridu na marginama samita EU-a, zemalja Latinske Amerike i Kariba na kojem je nazočna i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy je rekao da projekt ima "strahovit gospodarski potencijal".

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura, koji kao punopravne članice uključuje Brazil, Argentinu, Urugvaj i Paragvaj, stali su 2004. godine. Ponovnom pokretanju pregovora protivili su se Francuska i još devet članica EU-a koje su se pribojavale da bi uvoz mesa iz Južne Amerike mogao naštetiti europskim farmerima.

Ugovor u udruživanju između EU-a i Mercosura, koji će imati i političku dimenziju, bit će "ambiciozan i uravnotežen", rekao je španjolski premijer Jose Luiz Rodriguez Zapatero čija zemlja trenutno predsjeda EU-om. Argentinska predsjednica Cristine Fernandez, čija zemlja predsjeda Mercosurom, kritizirala je protekcionizam rekavši da se neke europske zemlje "boje za svoje subvencije".

Uvoz govedine, svinjetine i piletine iz Južne Amerike europskim bi proizvođačima mogao nanijeti godišnje gubitke od oko pet milijardi eura, tvrde europski protivnici sporazuma. Europska komisija, s druge strane, je rekla da bi trgovinski sporazum generirao godišnji dobitak od 4,5 milijarde eura zajedno na obe strane Atlantika.