c S
Dnevne novosti

Bruxelles: Skupina stručnjaka priprema novu doktrinu NATO-a

19.05.2010 07:30 BRUXELLES , 17. svibnja 2010.(Hina/AFP) NATO treba nastaviti jamčiti sigurnost svojim članovima, kako to čini od 1949. te istodobno biti spreman intervenirati i izvan svojeg teritorija, predložila je skupina stručnjaka čija je zadaća pripremiti novu doktrinu Saveza.
"U sljedećih deset godina, NATO će imati četiri velike vojne misije koje će ovisiti jedna o drugoj", stoji u izvješću skupine 12 stručnjaka o "novom strateškom konceptu" NATO-a. Skupinu vodi bivša američka državna tajnica Madeleine Albright.

Pod nazivom "NATO 2020. - zajamčena sigurnost; dinamičan angažman - analiza i preporuke skupine stručnjaka", izvješće je objavljeno u ponedjeljak, a istodobno je predstavljeno veleposlanicima 28 zemalja članica. Prva od četiri predviđene misije sastojat će se u "obrani od bilo kakve vrste prijetnje agresijom" zemljama članicama, u skladu s prvobitnom misijom od prije 60 godina.

"Člankom 5 predviđa se vojna pomoć u slučaju agresije i važno je da to i ostane temeljno načelo saveza, a istodobno se treba pripremati na nove izazove", rekla je Albright novinarima. U izvješću također stoji kako se NATO treba pripremiti za "interventne snage za vojne operacije i izvan zone koja spada Savezu", kako je danas slučaj u Afganistanu. Albright je izvješće podnijela glavnome tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu koji je kazao: "NATO nema ambiciju postati svjetski žandar", a slanje interventnih snaga "temeljit će se na načelima povelje UN-a".

Druga važna misija NATO-a u sljedećem desetljeću, bit će, kako stoji u izvješću, suradnja s drugim partnerima u svijetu. Zajednički cilj bit će zajedničko suočavanje s "novim prijetnjama" (cybernapadima, piratstvom, zabranom širenja balističkog i nuklearnog oružja te opasnosti od nestašice energenata).

Posljednja misija je pomoći u osnivanju policijskih i vojnih snaga u politički manje stabilnim zemljama, čime će se pridonijeti međunarodnoj sigurnosti, kako je NATO već učinio u Afganistanu i u Iraku. Dokument bi trebao biti usvojen tijekom samita koji će se 19. i 20. studenoga održati u Lisabonu.