c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje 18. sjednicu

19.05.2010 07:33 ZAGREB, 18. svibnja 2010.(Hina) Hrvatski sabor počinje 18. sjednicu koja će, uz stanke za blagdane, trajati do 9. srpnja i kraja ljetnog zasjedanja.
Predsjednik Sabora Luka Bebić prošloga je tjedna izjavio kako je moguće da će, bude li to potrebno zbog promjena Ustava ili nekih drugih bitnih točaka, Sabor zasjedati do 15. srpnja. Predloženi dnevni red sjednice broji 36 točaka, a prva je konačni prijedlog izmjena Zakona o igralištima za golf, čije donošenje vlada predlaže po hitnom postupku.

Na dnevnom redu su i izvješća o prošlogodišnjem radu pučkog pravobranitelja te pravobraniteljica za djecu, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom. Zastupnici bi na sjednici trebali raspraviti i Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i zakonskih obveza u programu radija i televizije za razdoblje od listopada 2008. do veljače 2010., kao i Izvješće Ravnateljstva o poslovanju HRT-a za 2008.

Na dnevnom je redu, među ostalim, i Izvješće ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o obavljanju policijskih poslova, zakonski prijedlog HDZ-a i HSS-a o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, kao i SDP-ov prijedlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Sabor će svečanom sjednicom u zagrebačkom HNK 27. svibnja obilježiti 20. obljetnicu konstituiranja prvog višestranačkog demokratski izabranog Sabora. Sutrašnje će zasjedanje uobičajeno početi aktualnim prijepodnevom koje traje četiri sata, a tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja članovima Vlade.