c S
Dnevne novosti

Skupština WEU poziva Vijeće EU da navede datum ulaska Hrvatske

19.05.2010 07:36 ZAGREB, 18. svibnja 2010.(Hina) Skupština Zapadnoeuropske unije (WEU) poziva Vijeće Europske unije da navede datum ulaska Hrvatske u EU, rečeno je u Zagrebu gdje predstavnici tog tijela i saborsko izaslanstvo održavaju kolokvij "Sadašnja zbivanja na zapadnom Balkanu".
Sudionici razmatraju napredovanje regije prema integraciji u euroatlantske strukture i donose preporuke, rečeno je na konferenciji za novinare. "Pozivamo Vijeće EU da navede datum pristupa Hrvatske s kojom su pregovori o pristupanju ušli u zaključnu fazu" rekao je Piero Fassino, izvjestitelj za regiju i predsjednik Političkog odbora.

Parlamentarna skupština WEU donijet će na svojoj redovitoj sjednici u lipnju ovu rezoluciju koja ide Hrvatskoj u prilog, rekao je voditelj hrvatskog izaslanstva Zdenko Franić, dodajući da je to "priznanje da smo ispunili većinu zahtjeva i da smo zaista sposobni da uđemo u EU".

Predsjednik Skupštine WEU Robert Walter izrazio je uvjerenost da će odsad do punopravnog članstva Hrvatske u Uniji vrijeme brojati u mjesecima. Dokument koji se razmatra na kolokviju sadrži preporuke za sve zemlje regije među kojima je i poziv EU da državljanima BiH te Albanije dade preferencijalni status za vize i slobodno kretanje ljudi, rekao je Fassino.

Da bi regija postala područje sigurnosti i vladavine zakona i suzbila sve oblike kriminala i krijumčarenja "bitno je da EU pošalje jasnu poruku voljnosti da države ove regije uključi u svoje članstvo", rekao je Fassino. Na pitanje Hine kakva je budućnost Skupštine s obzirom da je krajem ožujka WEU objavila da će se raspustiti, Walter je rekao da taj proces još nije počeo i da traje godinu dana.

Međutim, objasnio je Walter, skupština je počela dijalog između nacionalnih parlamenata kako nekim novim interparlamentarnim tijelom nadomjestiti pravnu osobnost one skupštine koja je osnovana 1954.

Skupština WEU osnovana je na temelju izmijenjenog bruxelleskog ugovora i putem svojih političkih prijedloga radi na jačanju europske integracije u sigurnosti i obrani. Obuhvaća sve članice EU i NATO-a.