c S
Dnevne novosti

Pučki pravobranitelji jugoistočne Europe za bolju zaštitu ljudskih prava

20.05.2010 07:32 SARAJEVO, 18. svibnja 2010.Hina Pučki pravobranitelj Republike Hrvatske Jurica Malčić sudjelovao je u Sarajevu na konferenciji pučkih pravobranitelja država jugoistočne Europe, na kojoj je zajednički naglašena potreba stalnih napora kako bi se spriječili svi oblici diskriminacije građana.
Sarajevsku konferenciju pod nazivom "Eliminacija diskriminacije u regiji, uloga institucija za zaštitu ljudskih prava i modeli regionalne suradnje",zajednički su organizirali misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te ured ombudsmana za BiH.

Ministar za ljudska prava BiH Safet Halilović istaknuo je kako, bez obzira na zajedničke probleme, zemlje u susjedstvu imaju i specifične poteškoće pri zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva a kao primjer je naveo mnogobrojne izbjeglice i progananike kojih u BiH ima na desetke tisuća i kojima su ugrožena najosnovnija prava.

Ostali sudionici konferencije, među kojima su bili zaštitnik građana Srbije Saša Janković, zaštitnica ljudskih prava Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, pučki pravobranitelj Makedonije Izet Memeti i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković upozorili su na nedopustivu situaciju u kojoj sudovi nedovoljno odlučno reagiraju na slučajeve kršenja ljudskih prava a posebice onih iz radnog odnosa.