c S
Dnevne novosti

Osamnaest godina otkako je Hrvatska postala članica UN-a

22.05.2010 07:20 ZAGREB, 21. svibnja 2010.(Hina), Hrvatska, koja je 22. svibnja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda, tijekom svog osamnaestogodišnjeg članstva u svjetskoj organizaciji prerasla je iz objekta u subjekt međunarodnih odnosa te imala prigodu sudjelovati u radu mnogih tijela, komisija, odbora i programa iz sustava UN-a, podsjeća  u svome priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
"Dana 22. svibnja 2010. navršava se osamnaest godina od primanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije Ujedinjenih naroda, čime je uspješno zaokružena njezina borba za punim međunarodnim priznanjem", ističe MVPEI, te podsjeća kako je tada u Republici Hrvatskoj započela najveća mirovna operacija u povijesti Ujedinjenih naroda - UNPROFOR.

Aktivnim djelovanjem prema različitim mandatima UN-a na području Republike Hrvatske (UNPROFOR, UNCRO, UNTAES, UNMOP) hrvatska je diplomacija ostavila neizbrisiv trag na uspješnu evoluciju koncepta mirovnih operacija, UN-ovih sankcija, međunarodnog kaznenog prava i postkonfliktne stabilizacije, dodaje se "Tijekom svog osamnaestogodišnjeg članstva u UN-u, Republika Hrvatska prerasla je iz objekta u subjekt međunarodnih odnosa te je imala priliku sudjelovati u radu mnogih tijela, komisija, odbora i programa iz sustava UN-a te njegovih drugih specijaliziranih organizacija i tijela.

Također, hrvatski su diplomati, suci i stručnjaci dobivali za svoj rad najviša priznanja i time pridonijeli razvoju pojedinih tematskih područja i rješavanju brojnih suvremenih izazova s kojima se susreće međunarodna zajednica (provedba Milenijskih razvojnih ciljeva, financiranje održivog razvoja, pitanje klimatskih promjena, reforma sustava UN-a i drugih)", nastavlja se u priopćenju. Vrijeme članstva Republike Hrvatske u UN-u obilježeno je i značajnim diplomatskim uspjesima u okviru te Organizacije, pri čemu se svakako ističu hrvatsko članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću, Komisiji za izgradnju mira te najrecentnije članstvo u Vijeću sigurnosti, tzv. svjetskoj vladi, koje predstavlja vrhunac vanjskopolitičkog angažmana svake države.

Izborom i djelovanjem u Vijeću sigurnosti bila je potvrđena pozicija Republike Hrvatske kao odgovorne i uvažene članice međunarodne zajednice, ističe se i dodaje da je članstvo u Vijeću sigurnosti znatno ojačalo ugled Republike Hrvatske unutar UN sustava, ali i u širem međunarodnom kontekstu. "Iskustvo rada u Vijeću koristit će hrvatskim diplomatima koji su time stekli specifična znanja i važne kontakte korisne za budući rad, posebice u traženju suglasja o važnim međunarodnim temama unutar NATO-a i uskoro unutar Europske unije", prema priopćenju.

Suradnja s UN-om zauzima jedno od središnjih mjesta hrvatskih vanjskopolitičkih aktivnosti, nastavlja se te dodaje da Republika Hrvatska namjerava nastaviti aktivno sudjelovati u njegovu radu, fokusirajući se i dalje na očuvanje globalnog mira i sigurnosti, a oslanjajući se na iskustvo stečeno članstvom u Vijeću sigurnosti, prije svega u postkonfliktnoj obnovi i izgradnji mira te razvoju demokratskih institucija i vladavini prava. "U skladu s tim, Republika Hrvatska nedavno je istakla svoju ponovnu kandidaturu za članstvo u Organizacijskom odboru Komisije za izgradnju mira razdoblje 2012.-2013. godine.

Ovom odlukom Republika Hrvatska pokazuje svoju daljnju predanost održanju i izgradnji mira, a nastavlja ravnopravno sudjelovati i u radu 9 mirovnih misija UN-a diljem svijeta te pružati obuku budućim pripadnicima mirovnih misija, kako u vojnoj, tako i u civilnoj komponenti", kaže se na kraju priopćenja.