c S
Dnevne novosti

MVPEI: povjerenstvo za izradu zakona o odnosima RH i Hrvata izvan RH

22.05.2010 07:18 ZAGREB, 21. svibnja 2010.(Hina), Pod predsjedavanjem državnog tajnika za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Davora Božinovića održana je prva sjednica Povjerenstva za izradu prijedloga strategije i zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, priopćeno je u petak iz MVPEI-a.
Hrvati izvan Republike Hrvatske žive kao hrvatsko iseljeništvo, hrvatske manjine i kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini te s Hrvatima u domovini doprinose izgradnji hrvatskog kulturnog zajedništva, potvrđeno je na sjednici. Stoga je cilj Strategije djelotvorno povezati cijelo hrvatsko društvo i Hrvate izvan Republike Hrvatske u ostvarivanju zajedničkog projekta usmjerenog ka očuvanju i jačanju općeg hrvatskog identiteta i prosperiteta, nastavlja se u priopćenju.

Povjerenstvo, čiji članovi su predstavnici Ureda predsjednika, vlade, ministarstava, Matice iseljenika i HRT započeli su rad na Strategiji o odnosima Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Sudionici su se složili da strategija mora imati jasne ciljeve te da postupak njezinog donošenja mora biti transparentan i otvoren svima koji žele pridonijeti. Zbog toga će nacrt strategije biti otvoren za javnost te će se o njoj i zakonu raspravljati i u izravnom dijalogu s predstavnicima i udrugama Hrvata u inozemstvu, kaže se na kraju priopćenja.