c S
Dnevne novosti

Sabor: većina podupire izvješće o korištenju EU fondova

22.05.2010 07:19 ZAGREB, 21. svibnja 2010.Hina, Vladino izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU u drugom polugodištu 2009. naišlo je  na potporu većine saborskih klubova, a potporu je uskratio jedino SDP.
Danijel Mondekar (SDP) upozorio je na lošu informiranost o programima EU, pogotovo o onima za koje Hrvatska plaća članarinu, te nespremnost za umrežavanje i europsku konkurenciju. "Za neke programe bačen je novac, platili smo članarinu, a još uvijek nema rezultata", rekao je Mondekar, nezadovoljan i time što se, kazao je, vlada hvali kao da je Hrvatska već dobila 3,5 milijarde eura iz strukturnih fondova EU.

"Najlakše je reći da 3,5 milijardi eura, to je najlakše reći i hodati okolo po Hrvatskoj i govoriti da nas čeka 3,5 milijarde eura. I što onda dalje od toga", upitao je Mondekar. Upozorio je da su 3,5 milijarde eura iz strukturnih fondova "u ovom trenutku samo slova na papiru", jer, ustvrdio je, Hrvatska nema dovoljno projekata niti kapaciteta da privuče taj novac.

Miljenko Dorić (HNS) prigovorio je vladi da nije osmislila regionalni razvitak i prioritete s kojima bi županije kroz projekte konkurirale za sredstva iz EU. Podsjeća, naime, da je Sabor prije šest mjeseci donio Zakon o regionalnom razvoju u kojem stoji obveza vlade da pripremi strategiju regionalnoj razvitka, a taj rok, naglašava, istječe za nekoliko dana.

Marijana Petir (HSS) kazala je da je iz izvješća vidljivo da su dodijeljena sredstva iz predpristupnih fondova uspješno korištena. "Često se u javnosti čuju upravo suprotne informacije, ponekad i zlonamjerne pa čak i politikantske optužbe da se predpristupni fondovi u Hrvatskoj ne koriste u dovoljnoj mjeri", poručila je. To, naglasila je Petir, ne znači da ne treba uložiti puno više truda i napora u pripremi projekata, "ali je potrebno i prezentirati navedene rezultate javnosti za koje je često neopravdano prisutan stav o nepripremljenosti projekata te slaboj iskorištenosti sredstava".

Potporu izvješću dao je i HDZ, u čije je ime Marija Pejčinović-Burić kazala kako ju žaloste "ovlašne primjedbe o jednom vrlo složenom poslu koji je svima predstavljao izazov i problem". "Ne mogu se složiti da se ne radi puno, da nema znanja. Državna razina puno je napravila i radit će dalje i imat će i dalje izazova", istaknula je. Najvažnija poruka iz izvješća, dodala je HDZ-ova zastupnica, ali i zadaća Sabora treba biti da se građane potakne da se uključuju u projekte, na njima rade i polaze edukacije.