c S
Dnevne novosti

Josipović o ustavnim promjenama: uvijek ima nezadovoljnih

24.05.2010 07:33 ZAGREB, 22. svibnja 2010.Hina Predsjednik Rapublike Ivo Josipović je još jednom izrazio zadovoljstvo kompromisom kojeg su o ustavnim promjenama postigle dvije najveće parlamentarne stranke, HDZ i SDP, a na nezadovoljstvo nekih hrvatskih stranaka u BiH kazao je kako je "uvijek ima onih koji su više zadovoljni i onih koji su manje zadovoljni.
"To je kompromis. Danas sam negdje pročitao da je to rješenje za idućih 10 ili 20 godina. Nakon toga ćemo možda naći neki novi kompromis", rekao je Josipović u Tuheljskim toplicama, tijekom službenog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji. Predsjednik je tako komentirao postignuti dogovor HDZ-a i SDP-a po kojem će se u inozemstvu glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a da će tzv. dijaspora u Saboru imati zajamčena tri zastupnika.

"To je kompromis i sigurno je da u takvom kompromisu ima onih koji su više ili manje zadovoljni", kazao je Josipović, naglasivši da biračima svakako treba tehnički omogućiti glasovanje, a tehničkim pitanjem smatra i najavu da će se u predstavništvima u BiH glasovati više dana. "Problem je bio u načinu glasovanja koji nije ulijevalo povjerenje. Ovo je povratak glasovanja pod okrilje države, tamo gdje ga država može kontrolirati", rekao je predsjednik Republike.

"Pričekajmo pa ćemo vidjeti kako će to izgledati u praksi. Ovako izgleda razumno", dodao je. Josipović je obišao i Opću bolnicu u Zaboku te posjetio Krapinu, gdje je obišao Muzej krapinskih neandertalaca. Također je razgovarao sa čelnicima gradova i općina i tamošnjim gospodarstvenicima, koji su izrazili zabrinutost, jer bi, kažu, najavljena porezna reforma mogla smanjiti izvorne prihode općina i gradova i time ograničiti razvoj lokalne samouprave.

Predsjednik Josipović je ponovio kako Vladine mjere načelno treba podržati, ali i da mora postojati spremnost za korekciju mogućih slabosti sustava. "Možda je to jedna od tema za razgovor", rekao je Josipović, ističući da porezni sustav mora biti pravedan, odnosno da oni koji više imaju moraju više i snositi teret krize.

Na novinarsko pitanje zašto danas nije posjetio i Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza Tita, Josipović je odgovorio kako to nije bilo predviđeno, ali ni moguće zbog zgusnutog rasporeda. Podsjetio je da je već bio u Kumrovcu, kao i u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Josipović se Krapinom provozao u brijunskoj kočiji koja je nekad pripadala Josipu Brozu, a danas pripada Društvu uzgajivača konja Krapinsko-zagorske županije.