c S
Dnevne novosti

Žbogar: arbitražni sporazum "vjerojatno zadnja mogućnost" za povoljno rješenje prijepora

25.05.2010 07:31 LJUBLJANA, 24. svibnja 2010. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da arbitražni sporazum s Hrvatskom pruža Sloveniji "vjerojatno zadnju mogućnost" za povoljno rješenje graničnog prijepora te da bi ga građani trebali poduprijeti na referendumu 6. lipnja.
"Arbitražni sporazum vidim kao najbolju mogućnost sada i za ubuduće. To je vjerojatno zadnja mogućnost u kojoj se arbitraži daje zadaća da odredi kontakt Slovenije s međunarodnim vodama", rekao je Žbogar u razgovoru za magazin "Mag", tjedni prilog dnevnika "Delo" od ponedjeljka.

Slovenski ministar je rekao da Hrvatska ne bi bila pristala na takvu za Sloveniju povoljnu formulaciju iz sporazuma po kojoj joj može pripasti kontakt s otvorenim morem da nije željela nastaviti blokirane pristupne pregovore s Europskom unijom. Zato, po njegovim riječima, slovenski građani na referendumu tako povoljan sporazum trebaju poduprijeti, inače, upozorio je, Hrvatska će bez obzira na neriješeno granično pitanje sa Slovenijom ući u EU i možda više neće biti motivirana za rješenje prijepora.

Iz iskustva nakon tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan do nove inicijative o rješenju graničnog pitanja proteklo bi najmanje nekoliko godina i Hrvatsku tada ne bi više zanimala arbitraža i brzo rješenje graničnog pitanja, nego izlazak s prijeporom pred međunarodni sud pravde (ICJ), upozorio je Žbogar.

Najzaslužniji za arbitražni sporazum, po Žbogarovim je riječima, na slovenskoj strani imao premijer Borut Pahor koji je pregovarao s hrvatskom stranom u vrlo malenu krugu suradnika, a dogovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor pomogla je aktivnost SAD-a i Europske unije.

"Hrvatska je željela nastaviti pregovore s EU-om, a velike su države željele da se taj problem riješi. U slovensko-hrvatskim pregovorima važnu su ulogu imale Sjedinjene Američke Države i Europska unija", rekao je Žbogar za tjednik "Mag".