c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor razgovarat će sa sindikalnim čelnicima nakon povratka iz SAD-a

25.05.2010 07:32 ZAGREB, 24. svibnja 2010. Premijerka Jadranka Kosor razgovarat će sa čelnicima sindikalnih središnjica nakon povratka iz dvodnevnog službenog posjeta SAD-u, dogovoreno je na sastanku premijerke s dopredsjednikom Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Zdenkom Mučnjakom, kao predstavnikom sindikalnih središnjica.
Dogovoreno je nekoliko radnih sastanaka predstavnika Vlade i sindikata na kojima će se razmotriti prijedlozi za izmjene u radnom zakonodavstvu, kao i aktivnosti svih socijalnih partnera na unapređenju socijalnog dijaloga i rada GSV-a, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

U priopćenju se ističe kako je Kosor ponovno ukazala na "značaj i odgovornost svih socijalnih partnera u dosljednoj i dinamičnoj provedbi Programa gospodarskog oporavka i provedbenih mjera".

Čelnici pet sindikalnih središnjica odlučili su prošlog tjedna da više neće sudjelovati u radu GSV-a već će hitno sazvati 2. Svesindikalni sabor jer su nezadovoljni Vladinim izigravanjem socijalnog dijaloga, posebice nakon najave izmjena čl. 262. Zakona o radu (ZOR) kojima bi se, po njihovu mišljenju, uništio sustav kolektivnih ugovora (KU).

U priopćenju Vladina ureda kaže se pak da je "Mučnjak iskazao interes sindikata za aktivnije sudjelovanje u dijalogu s predstavnicima Vlade te istaknuo da sindikalne središnjice nisu donijele odluku o istupanju iz GSV-a već su prije nastavka daljnjeg rada Vijeća zatražile razgovor s predsjednicom Vlade".

Tražio sam sastanak s premijerkom radi ozbiljne rasprave o problemima u socijalnom dijalogu i najavljenim izmjenama ZOR-a a ona je to, unatoč prvotnom odbijanju, naposlijetku ipak prihvatila, izjavio je Mučnjak Hini.

Na sastanku bili su nazočni i članovi Vlade zaduženi za pregovore sa sindikatima - potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika GSV-a, te predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Oni bi trebali nazočiti i dogovorenom sastanku premijerke Kosor sa sindikalnim čelnicima koji bi se, kako se neslužbeno doznaje, mogao održati u četvrtak. Istoga dana bi se, također se neslužbeno doznaje, trebao održati sastanak Vlade i sindikata javnih i državnih službi u vezi Vladine odluke da ove godine neće biti regresa, božićnica i dara za djecu za oko 250.000 javnih i državnih službenika.