c S
Dnevne novosti

Državni tajnik Šimunović na sastanku s Catherine Ashton

26.05.2010 07:34 BRUXELLES, 25. svibnja 2010. Državni tajnik hrvatskog ministarstva obrane Pjer Šimunović sudjelovao je u Bruxellesu, zajedno s predstavnicima zemalja kandidata za članstvo u EU-u i država članica NATO-a koje nisu članice EU-a, na sastanku s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Asthon.
Riječ je o sastanku u okviru političkog dijaloga u kojem sudjeluju ministri obrane država kandidatkinja i članica NATO-a izvan EU-a (Hrvatska, Makedonija, Turska, Albanija, Island i Norveška) na kojem se razgovora o važnim pitanjima europske sigurnosne i obrambene politike i suradnji EU-a i NATO-a u pitanjima od zajedničkog interesa.

Do sada su se takvi sastanci održavali na rubu sastanaka ministara obrane zemalja članica EU-a. "Sastanak je bio iznimno uspješan. Razgovarali smo o operacijama Atalanta pred obalom Somalije i Althea u Bosni i Hercegovini te, što je za Hrvatsku kao članicu NATO-a i uskoro članicu EU-a iznimno važno, o jačanju sinergije i komplementarnosti EU-a i NATO-a", rekao je novinarima nakon sastanka državni tajnik Šimunović.

Na sastanku je spomenuta situacija u BiH u vezi s čim je istaknuta potreba da se na temelju dosad postignutog u toj zemlji nastavi graditi dalje, rekao je Šimunović, dodajući da je prenio hrvatsko stajalište da BiH u budućnosti vidi kao članicu EU-a i NATO-a, što je važno za sigurnost i stabilnost regije.