c S
Dnevne novosti

Pack uvjerena da će Brammertz prepoznati punu suradnju s ICTY-jem

27.05.2010 07:18 ZAGREB, 26. svibnja 2010.(Hina), Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack izjavila je u srijedu u Zagrebu da Hrvatska kontinuirano ispunjava obveze iz pristupnih pregovora s EU-om i uvjerena je da će haaško tužiteljstvo prepoznati da Zagreb potpuno surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).
"Hrvatska kontinuirano ispunjava svoje obveze... Što se suradnje s ICTY-jem tiče, uvjerena sam da će glavni tužitelj Serge Brammertz prepoznati punu suradnju (Hrvatske s ICTY-jem)", rekla je Pack na predavanju o hrvatskim pristupnim pregovorima i daljnjem proširenju EU-a na Institutu Ivo Pilar.

Tužitelj Brammertz ovoga tjedna boravi u Hrvatskoj uoči podnošenja redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji zemalja regije s ICTY-jem. Njegova ocjena hrvatske suradnje s tužiteljstvom bit će važna da bi Europska komisija dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23.) u pristupnim pregovorima s EU-om. Doris Pack je podsjetila da je Hrvatska uspješno riješila granični spor sa Slovenijom te da je na pravom putu u borbi protiv korupcije.

Pack drži da će njezini pregovori i buduće članstvo biti snažna poruka regiji. "Neutemeljen je strah da će se nakon Hrvatske vrata Unije zatvoriti", istaknula je Pack i dodala da proširenje na europski jugoistok ne ovisi o taktici Bruxellesa, nego o individualnim postignućima svake pojedine zemlje. Govoreći o Srbiji, rekla je da u EU neće ući dok ne bude potpuno surađivala s ICTY-em, odnosno dok ne izruči haškog bjegunca Ratka Mladića.

Grčko blokiranje makedonskog puta u NATO i EU nazvala je "sramotom", kao i činjenicu da se za člana predsjedništva BiH mogu kandidirati samo pripadnici hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak rekao je da su hrvatski pregovori neusporedivi s pregovorima ostalih novoprimljenih članica i kao primjer istaknuo pregovaračko poglavlje 23 koje prije nije postojalo. "Proći kroz takve pregovore znači biti potpuno pripremljen. Proces je zahtjevniji i teži, ali na kraju bolji", istaknuo je Drobnjak.

Premda pregovori još nisu okončani, rekao je, Bruxelles je u svojim dokumentima već ukalkulirao Hrvatsku kao punopravnu članicu. Mi smo "na kraju igre", ali i na početku punopravnog članstva u Uniji, gdje Hrvatska ne želi biti pasivan član, nego aktivno sjediti za zajedničkim stolom, istaknuo je Drobnjak.

Predavanje "Talking Europe - Croatia's Accession and further EU Enlargement" bilo je prvo u nizu predavanja i okruglih stolova o pristupanju EU-u i procesu proširenja, koje zajednički organiziraju Institut Ivo Pilar i regionalni ured Zaklade Korad Adenauer.