c S
Dnevne novosti

Sabor počeo raspravu o zdravstvenom paketu

27.05.2010 07:22 ZAGREB, 26. svibnja 2010. Hina, Hrvatski je sabor u srijedu poslijepodne započeo objedinjenu raspravu o prijedlozima izmjena triju zakona iz tzv. zdravstvenog paketa - Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.
Predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti se, među ostalim, preciznije uređuje sustav koncesija i dopunski rad liječnika, obrazložio je uvodno državni tajnik Ministarstva zdravstva Dražen Jurković. Koncesije će u primarnom zdravstvenom sustavu raspisivati županije za sva mjesta u mreži primarne zaštite, osim onih koje popunjavaju domovi zdravlja, a liječnici koji se iz koncesije požele vratiti u domove zdravlja postat će javni djelatnici i imat će prednost pri zapošljavanju u mreži.

Medicinskim sestrama i članovima timova liječnika kojima je koncesija prestala neće prestajati radni odnos, nego će ih se zapošljavati u domovima zdravlja, rekao je Jurković. Ukida se rješenje po kojem se domovi zdravlja osnivaju na 50 kilometara razmaka, a županije će morati popuniti sva mjesta u mreži, bez obzira na financijsku isplativost, odnosno na broj stanovnika ii osiguranika. Jurković je objasnio da su županije do sada dobivale nedovoljno novca za popunjavanje timova, ali da će domovi zdravlja ubuduće biti plaćeni limitima, kao i bolnice.

"Bez obzira na broj stanovnika i osiguranika, Ministarstvo će im plaćati puni tim", rekao je. Jurković je istaknuo da će se kroz koncesijsku naknadu od 1.250 kuna plaćati pravo obavljanja djelatnosti, a ne zakup prostora, te da će tu naknadu morati plaćati i privatni ugovorni liječnici i oni koji su zakupili prostor. Koncesije će biti namjenski prihod županija, iz kojih će se financirati uprave domova zdravlja. "Ovakvo rješenje motivira županije na objedinjavanje domova i manju administraciju te preusmjeravanje sredstava u sektor neposredne zaštite", rekao je Jurković.

Izvijestio je da je vlada prihvatila SDP-ov prijedlog da ustanove za palijativnu skrb imaju stacionar, a kad je riječ o dopunskom radu liječnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, kazao je kako Ministarstvu nije cilj onemogućiti dopunski rad liječnika. "Upravo suprotno, želimo najboljim liječnicima omogućiti da ostvare dodatnu zaradu, ali i eliminirat sivu zonu iz sustava", kazao je Jurković i obrazložio da će se kroz informatizaciju sustava omogućiti vrednovanje opsega i učinaka posla te da će samo oni odjeli i liječnici koji budu iznad državnog prosjeka moći sudjelovati u dodatnom radu.

Ocjenjivanje liječnika provodit će se jednom godišnje, čime će se ih se potaknuti da se više trude, smatra državni tajnik Dražen Jurković. Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju predlaže se da bolovanje djelatnika koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, umjesto HZZO-a, u cijelosti snosi poslodavac, a kroz izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju uvodi se prihodovni cenzus ispod kojega država plaća dopunsko osiguranje. Jurković je objasnio da će na taj način država plaćati dopunsko osiguranje onima kojima je to najpotrebnije, odnosno socijalno najugroženijem sloju društva.

"Kad bi moja supruga bila nezaposlena, država bi joj plaćala dopunsko osiguranje, bez obzira na moju ministarsku plaću, a dvoje umirovljenika s ukupnim prihodom od 3.000 kuna samo mora plaćati", obrazložio je Jurković, tumačeći da je predloženim izmjenama "vlada u recesijskim vremenima pokazala dodatnu socijalnu osjetljivost".