c S
Dnevne novosti

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima žena

28.05.2010 07:13 ZAGREB, 27. svibnja 2010.(Hina), Na međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima žena 30 godina nakon usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, koja je u četvrtak održana u Institutu Ivo Pilar, upozoreno je da se u svijetu još uvijek ta prava sustavno krše.
To se posebno vidi u sferama obiteljskog i seksualnog nasilja, diskriminaciji na radnom mjestu, ali i kršenju kulturoloških normi, zbog čega se žene nerijetko kažnjavaju i smrću. Osvrćući se na razvoj prava žena tijekom protekla tri desetljeća u Hrvatskoj pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ocijenila je kako je u zakonodavnom i institucionalnom okviru napravljeno puno. U ranim 90-ima imali smo samo Ustav, Međunarodnu konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena i nevladin sektor.

Zahvaljujući nevladinom sektoru dobili smo institucionalne mehanizme, nove zakone te promijenili Ustav na bolje. Predstojnica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin podsjetila je kako Hrvatska ima obvezu, kao i sve druge zemlje članice UN-a, izvještavati o provedbi UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Trenutno se finalizira 4. i 5. periodično izvješće koje će ove godine biti upućeno UN-u.

Ono će sadržavati prikaz svega što je tijekom zadnjih pet godina učinjeno u postizanju ravnopravnosti spolova, rekla je Štimac Radin dodavši kako je učinjeno jaku puno. Unaprijedilo se antidiskriminacijsko zakonodavstvo, po pitanju političke participacije žena, nakon zadnjih lokalnih izbora, uspjeli smo postići porast udjela žena u lokalnim predstavničkim tijelima za sedam posto, rekla je Štimac Radin. Podsjetila je kako je žena u Hrvatskoj na čelu vlade i Ustavnog suda, a velik udio ih je i u Vrhovnom i Ustavnom sudu.

Puno je učinjeno i na uklanjanju seksizma iz jezika, rekla je dodavši kako se radilo i na uklanjanju stereotipa iz udžbenika. Donesen je udžbenički standard kojim se propisuje da se u svim udžbenicima mora poštivati načelo ravnopravnosti spolova. Članica Europskog parlamenta Doris Pack rekla je kako žene danas nerijetko imaju viši akademski stupanj od muškaraca, ali tada se suočavaju s problemom kombiniranja karijere s obiteljskim obvezama. Kada je riječ o ljudskim pravima žena, Pack je ustvrdila kako "Europom struju novi val". Iznijela je i primjer Deutsche Telekoma prema čijoj strategiji će do 2015. žene zauzeti 30 posto rukovodećih pozicija u kompaniji.

Mislim da je do mozgova muškaraca konačno prodrla činjenica o tome da smo potrebne, poručila je Pack. Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. mišljenja je kako se tijekom 30 godina puno promijenilo u zakonodavnom smislu, no, kako je rekla, teško nam se mijenjaju neki stavovi i običaji. Pokroviteljica konferencije o ljudskim pravima žena je premijerka Jadranka Kosor.