c S
Dnevne novosti

Vlada će izmijeniti članak 262. ZOR-a, sindikati prijete općim štrajkom

28.05.2010 07:21 ZAGREB, 27. svibnja 2010.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je u četvrtak nakon  pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi da je Vlada odlučila izmijeniti članak 262. Zakona o radu (ZOR), kojim se regulira primjena prava nakon isteka kolektivnog ugovora (KU), na što su predstavnici sindikata najavili i mogućnost generalnog štrajka.
Naprosto je vrijeme da zavedemo red, rekao je Šuker novinarima pred Banskim dvorima pojašnjavajući namjeru Vlade da izmjenom članka 262. ZOR-a produljeni rok primjene KU-a ograniči na šest mjeseci. Ako se u tih šest mjeseci poslodavac i sindikati ne dogovore o novom KU-u, prava zaposlenih regulirana KU-om će prestati važiti pa ih poslodavac može urediti pravilnikom o radu.

Vlada će izmijeniti čl. 262 ZOR-a jer više ne može prihvatiti da netko ima KU koji nitko ne može raskinuti i koji traje 10 godina, kazao je Šuker dodajući kako se time nikome ne oduzimaju prava, već se stvaraju uvjeti za novo kolektivno pregovaranje u novim uvjetima. Više nisu vremena kad se mogu ugovarati KU-i koji beskonačno traju i mislim da će to cijela hrvatska javnost podržati, ustvrdio je Šuker istaknuvši kako treba napraviti KU-e sukladne trenutnim financijskim mogućnostima.

Napomenuo je kako se trenutno 1,4 milijardi kuna izdvaja za prijevoz zaposlenih, a za dodatke na osnovnu plaću isplaćuje se negdje 6,3 miljarde kuna mjesečno, što je u proračunu 26 do 27 posto ukupnih sredstava za isplatu neto plaća. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da sindikati moraju ozbiljno odgovoriti na namjeru Vlade da izmjenom čl. 262 ZOR-a sruši "Bibliju radničkih prava", a to su kolektivni ugovori, što uključuje i organiziranje generalnog štrajka.

Čelnici sindikalnih središnjica moraju reagirati na Vladinu namjeru, jer s izmjenom čl. 262 praktički sva prava iz KU-a prestaju vrijediti. Tada to postaje problem svih radnika u Hrvatskoj, a ne samo 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, ocijenila je Avberšek. Generalni štrajk je realna i jedina moguća opcija, jer moramo sačuvati kolektivne ugovore.

Dobili smo ih 1992. godine, za vrijeme rata, zar je moguće da ćemo ih nakon 18 godina izgubiti, rekla je sindikalna čelnica. Prozvala je i oporbu da mora reagirati. "Gdje su sada socijaldemokrati, čekaju li da sadašnja vlast to napravi, pa kada dođu na vlast onda će imati manje posla", pita Avberšek. Vlada je u četvrtak ujutro pozvala čelnike sindikalnih središnjica na pregovore o čl. 262 ZOR-a u Banske dvore, no oni se nisu odazvali jer prethodno traže razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor.

Neslužbeno se moglo čuti da bi taj sastanak mogao biti održan početkom idućeg tjedna. Što se tiče pregovora o isplati regresa, božićnice i dara za djecu javnim i državnim službenicima, Vlada je zatražila od sindikata očitovanje pristaju li na odricanje od tih prava, pri čemu su sindikati javnih službi odgovorili da ne pristaju na to. No, potpredsjednik Vlada Ivan Šuker rekao je da su pregovori sa sindikatima državnih službenika i dalje otvoreni i postoji mogućnost dogovora jer "oni puno razumnije razgovaraju".

Šuker je potvrdio da će regres od 1250 kuna biti isplaćen jer Vladu na to obvezuje KU koji još uvijek važi. Vlada će izvršiti svoje obveze i neće se dovesti u poziciju da se ta sredstva istjeruju sudskim tužbama, kazao je. Šuker nije želio komentirati najave u medijima da će se, na prijedlog HSLS-a, uvesti i stopa poreza na dohodak od 50 posto na plaće iznad 25.000 kuna, naglasivši kako nitko iz Vlade o tome još nije razgovarao s čelnikom HSLS-a Darinkom Kosorom.