c S
Dnevne novosti

Najava ukidanja viza jača proeuropske snage u BiH

28.05.2010 07:15 SARAJEVO, 27. svibnja 2010. Hina, Odluka Europske komisije da preporuči ukidanje viza građanima Bosne i Hercegovine i Albanije za putovanje u zemlje članice Schengenskog sporazuma važna je i dobra vijest koja pokazuje napredak na putu k ispunjavanju uvjeta bitnih za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ocijenili su u četvrtak bosanskohercegovački dužnosnici komentirajući vijesti iz Bruxellesa.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je kako je tom odlukom Europske komisije ujedno dana pozitivna ocjena o nastojanjima da se unutar BiH uspostavi pozitivno ozračje i odgovornost za ispunjavanje europskih uvjeta. "Stavljanje BiH na 'bijeli Schengen' bit će prva konkretna korist za građane BiH u procesu intergriranja u EU i predstavljat će poticaj europskoj ideji unutar države", izjavio je Špirić.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko također je podupro prijedlog Europske komisije da se građanima Bosne i Hercegovine ubrzo omogući putovanje bez viza. "Ova najava je dokaz da će reforme biti nagrađene i da će biti od izravne koristi svim građanima Bosne i Hercegovine", rekao je Inzko.

Pritom je, međutim, podsjetio kako je osobno morao opetovano poticati proces reformi te je pozvao vlasti u BiH da iskoriste sljedeće razdoblje i ispune preostale uvjete nužne za stupanje na snagu bezviznog režima s EU-om do jeseni. Europska komisija u četvrtak je preporučila Europskom parlamentu i Vijeću EU-a ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, a odluka bi mogla biti donesena ove jeseni ako dvije zemlje ispune preostali dio posla.

BiH i Albanija prošle su godine bile izostavljene s popisa zemalja za koje se ukidaju vize, a na kojem su bile Srbija, Crna Gora i Makedonija. Zbog toga su Europskoj komisiji bile upućene kritike da je te dvije zemlje izostavila zbog političkih razloga, a ona je tvrdila kako su posrijedi čisto tehnički uvjeti koje te zemlje nisu ispunile. Ovoga ljeta obje zemlje moraju ispuniti postavljena mjerila kako bi se na jesen ispunili uvjeti za konačnu odluku.