c S
Dnevne novosti

Josipović najavio sastanak s Kosor o funkcioniranju Ureda predsjednika

28.05.2010 07:17 ZAGREB, 27. svibnja 2010.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući,  na traženje novinara, donošenje zakona o Uredu predsjednika Republike kojim bi se ograničio broj njegovih djelatnika, rekao je da se radi o nagađanjima, najavivši da će u petak vjerojatno razgovarati s premijerkom o tome kako urediti funkcioniranje Ureda predsjednika.
Imamo praksu koja se pokazala dobrom, rekao je Josipović najavivši da će u petak vjerojatno razgovarati predsjednicom vlade Jadrankom Kosor o tome kako ćemo dalje urediti funkcioniranje Ureda. Nadam se pronalaženju rješenja koje će omogućiti nastavak uspješnog rada Ureda, istaknuo je predsjednik Josipović u izjavi novinarima, prigodom današnje svečane akademije u povodu dana oružanih snaga RH.  

Odgovarajući na upit koji je njegov prijedlog Josipović je rekao da je njegov prijedlog da se dosadašnja praksa koja se pokazala dobrom, da se norme prilagode postojećem uređenju tako da se promijeni članak 106. stavak 2. Ustava i da se ovlasti predsjednika da donese propise koji se tiču Ureda predsjednika. Na novinarsku tvrdnju da su se u javnosti pojavile informacije da su plaće njegovih suradnika previsoke, da predstojnik njegova ureda ima plaću kao premijerka, predsjednik Josipović je rekao da su to koeficijenti koje je naslijedio za koje misli da uglavnom odgovaraju zaista velikom danonoćnom angažmanu i preko vikenda.

Sve je stvar razgovora, rekao je Josipović, napominjući da su u Uredu već nešto smanjili koeficijente i prilagođavaju rad Ureda mogućnostima države. Na traženje novinara da komentira zahtjev premijerke Kosor da se objave imena aktera "afere Daimler", Josipović je rekao da moraju ne samo obznaniti nego i istražiti. Svatko za koga postoji sumnja da je sudjelovao u nezakonitim aktivnostima mora biti istražen. To nema veze sa stranačkom ni s bilo kojom drugom pripadnosti. Želimo biti pravna država i tako se treba i ponašati, naglasio je Josipović.