c S
Dnevne novosti

Pismo Jandrokovića i Žbogara o ponovnom povezivanju jugoistoka Europe

29.05.2010 07:16 ZAGREB, 28. svibnja 2010.(Hina), Prioritet zemalja jugoistočne Europe jest ponovna suradnja u regiji, i to ne samo politička, nego i konkretna u obliku međusobnog prometnog povezivanja, jer bi ponovno povezivanje jugoistoka Europe bila najbolja pomoć stanovništvu i gospodarstvima u regiji, stoji u zajedničkom pismu ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara, objavljenom u petak.
Ministri se u pismu koje je medijima poslalo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) referiraju na konferenciju održanu 20. ožujka u Brdu kod Kranja kao na "novi početak suradnje na jugoistoku Europe", koji Europi želi poslati poruku da čelnici država nastalih na području bivše Jugoslavije te Albanije mogu sjesti za isti stol i imati zajedničke ciljeve, da te zemlje mogu prevladati neslaganja i povijesne nesuglasice te zajednički raditi na izgradnji mira i prosperitetnije budućnosti regije i da su spremne surađivati na putu u EU.

"Najvažniji ishod konferencije je taj da se nije radilo o jednokratnom događaju, nego o početku 'Brdskog procesa' koji", uz očekivano sudjelovanje Srbije, "otvara novo poglavlje u povijesti naših međusobnih odnosa", navode ministri u pismu. Podsjećaju da je kao model za suradnju uzeta takozvana Višegradska skupina (V-4), što podrazumijeva da nijedna od zemalja ne preuzima vodeću ili prevladavajuću ulogu u regiji.

"Djelotvorno suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima podrazumijeva dijalog i suradnju na ravnopravnoj osnovi te iznad svega uzajamno poštovanje", naglašavaju Jandroković i Žbogar. Također se ističe da će uskoro početi organizacijske i logističke pripreme sljedeće konferencije, u sklopu čega se prije ljeta očekuje sastanak ministara prometa svih zemalja regije. Dnevni red iduće konferencije, navode ministri, imat će samo jednu točku - "ocjenu mogućnosti izrade zajedničkog plana obnove cestovne i željezničke infrastrukture u regiji, koji bi zamijenio pojedinačne planove pojedinih zemalja i dobio potporu EU-a i nadležnih financijskih institucija za zajedničke projekte".

"Naš prioritet je ponovna suradnja u regiji - ne samo politička, nego i konkretna u vidu fizičkog povezivanja naših država. Čvrsto vjerujemo da će ponovno povezivanje jugoistoka Europe biti najbolja pomoć gospodarstvima u regiji, te u prvom redu ljudima koji zaslužuju konačno živjeti u miru i blagostanju nakon svega što su dosad pretrpjeli", ističu na kraju zajedničkog pisma Žbogar i Jandroković.