c S
Dnevne novosti

Javna rasprava o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

29.05.2010 07:20 ZAGREB, 28. svibnja 2010.(Hina), Izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama jedna je od mjera koje se poduzimaju kako bi se postavili novi pravni i institucionalni okviri za suzbijanje korupcije, rečeno je u petak na javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama.
Zakon je donesen još 2003. godine i bio je iskorak u prihvaćanju činjenice da javne informacije moraju biti dostupne javnosti, rekao je državni tajnik Ministarstva uprave Edmond Miletić, no dodao je kako su se u njegovoj primjeni pokazali nedostaci koje je trebalo otkloniti. Izmjenama i dopunama Zakona, među ostalim, predviđa se uvođenje povjerenika za informacije kojem bi se trebale podnositi žalbe na odluke o nedavanju informacijama, pojasnila je Bojana Kovačić iz Ministarstva uprave.

Njega bi, po provedenom javnom natječaju, imenovao Hrvatski sabor. To bi, po njezinim riječima, trebala biti osoba s profesionalnim ugledom i iskustvom na području zaštite ljudskih prava. Također, ta osoba ne bi smjela dolaziti iz redova niti jedne političke stranke. Novi zakonski prijedlog predviđa kazne za odgovorne koji pravovremeno i u zakonskom roku ne dostave izvješće o provedbi Zakona.

Izvješća do sada nisu bila pravovremeno dostavljana te su nerijetko bila nepotpuna zbog čega se nije mogla dobiti prava slika s terena, rekla je Kovačić dodajući kako je sada propisan sadržaj koji moraju sadržavati izvješća tijela javne vlasti. Ovlaštenici na pravo pristupu informacijama trebali bi biti oslobođeni plaćanja upravne pristojbe čime bi im vrata bila još "otvorenija", rekla je Kovačić. Radnu skupinu za izradu tog zakonskog prijedloga činili su, uz predstavnike Ministarstva uprave i predstavnici Transparency Internationala, Hrvatske udruge poslodavaca te GONG-a.

GONG-ova članica radne skupine Suzana Jašić je rekla kako im je cilj da predložene izmjene rezultiraju boljom implementacijom zakona, a predsjednik HND-a Zdenko Duka u prijedlogu izmjena tog zakona posebno pozdravlja uvođenje povjerenika za informacije.