c S
Dnevne novosti

MVPEI: Božinović u Riu na forumu Saveza civilizacija

31.05.2010 07:27 ZAGREB, 29. svibnja 2010. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović sudjeluje na Trećem forumu Saveza civilizacija koji je od 27. do 29. svibnja održan u Rio de Janeiru, priopćeno je iz MVPEI-a.
Skup pod nazivom "Bridging Cultures Building Peace" okupio je više od 100 visokih dužnosnika iz svih dijelova svijeta, a obratili su im se, među ostalima, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, turski premijer Recep Tayyip Erdogan, argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner i drugi.

Božinović je u svome govoru podržao djelovanje Saveza istaknuvši pritom aktivno sudjelovanje Hrvatske u posljednje dvije godine otkako je članica Skupine prijatelja Saveza, navodi se u priopćenju. Spomenuo je da je hrvatska vlada usvojila Nacionalni program za Savez civilizacija za razdoblje od 2010. do 2012. godine kojim će pridonijeti ostvarivanju temeljnih ciljeva Saveza kroz četiri glavna područja: obrazovanje, mladi, mediji i migracije.

Podupro je i druge međuregionalne inicijative usmjerene promicanju međuetničkog, međukulturalnog i međureligijskog razumijevanja i tolerancije te je istaknuo važnost suradnje među narodima različitih kultura i religija radi sprječavanja daljnje polarizacije i pojave ekstremizma u svijetu.

Državni tajnik Božinović odao je priznanje Visokom predstavniku Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Savez civilizacija i bivšem predsjedniku Portugala Jorgeu Sampaiu na njegovoj predanosti ostvarivanju glavnih ciljeva Saveza civilizacija, navodi se u priopćenju MVPEI-a.