c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor od Dodika očekuje i konkretne poteze

01.06.2010 07:27 ZAGREB, 31. svibnja 2010. Predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako je dobro čuti da premijer Republike Srpske Milorad Dodik poziva Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku, ali i naglasila kako očekuje "stvarne aktivnosti" koje će prognanima omogućiti siguran povratak.
Kosor je to izjavila u središnjici HDZ-a, nakon potpisivanja sporazuma o suradnji s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Zamoljena da komentira Dodikov poziv na povratak, Kosor je podsjetila da se u RS do sada vratilo svega oko 10 posto prognanih Hrvata, zbog, kako tumači, nejasne perspektive povratka.

"Jako je važno vidjeti djela i u budućnosti vidjeti što će se stvarno učiniti. Kad se radi o porukama koje šalju političari, nas će se procjenjivati po onome što radimo, a puno manje po onome što govorimo. Prema tome, očekujem stvarne aktivnosti i stvarne korake", rekla je premijerka. Naglasila je, ipak, da je dobro da je Dodik povratnicima zajamčio sigurnost te dodala kako sada "očekuje stvarne i realne korake".

Komentirajući posjet predsjednika Josipovića RS, Kosor je kazala kako pozdravlja sve koji njeguju kulturu dijaloga, razgovore i izgradnju mostova. "Apsolutno, posjet predsjednika Josipovića je na tom tragu", rekla je.

Istaknula je da treba odati počast svakoj žrtvi, ali i da se ne smije zaboraviti da je ratna mašinerija koja je unesrećila stotine tisuća ljudi krenula od Slobodana Miloševića. "Tu činjenicu nitko nikada ne smije zaboraviti. Ona se ne smije preskakati, zato što je to povijesna činjenica", rekla je Kosor.

"Počast svim žrtvama i neprekidno, trajno građenje mostova je zadaća svih nas i u tome se ja i predsjednik Josipović nadopunjujemo", dodala je.

Zamoljena da komentira prvih sto dana Josipovićeva mandata, Kosor je kazala kako je zadovoljna činjenicom da je predsjednik podupro gospodarski program vlade i borbu protiv korupcije, koja, tvrdi, nema potporu svih relevantnih stranaka.

Novinare je zanimalo zašto je Čović jučer izbjegao susret s Josipovićem u Derventi, na kojem su bili predstavnici drugih hrvatskih stranaka u BiH. Čović je objasnio da kao predsjednik najveće hrvatske stranke u BiH ima privilegiju često razgovarati s Josipovićem te da je jučer i drugim strankama htio omogućiti da to učine.

Josipoviću se ispričao što jučer nije mogao biti s njim u RS, a pozdravio je odavanje počasti žrtvama na svim stranama, ističući kako je žrtve nemoguće gledati kroz nacionalnost. "S te strane, i kad se razgovaralo o posjeti RS, a i Federaciji, ja mislim da je to odrađeno na pravi način, pogotovo sada u RS, gdje je odana počast žrtvama bez bilo kakvog politiziranja i u tome je bila i nekakva moja uloga u proteklih sedam dana", rekao je Čović.

Ocijenio je da je Josipovićev posjet bio učinkovit, da se susreo sa svim političarima koji nešto znače u RS, a naglasio je da je korektna suradnja nužna za razgovor o povratku. "Sva druga komunikacija, bilo sa Srbima, bilo s Bošnjacima značila bi štetu za prognanike, koji ne bi imali ohrabrenja da se vrate", protumačio je Čović, podsjetivši da je i premijerka Kosor lani posjetila RS.