c S
Dnevne novosti

Hrvatski i makedonski ministri obrane potpisali Memorandum o suradnji

01.06.2010 07:28 ZAGREB, 31. svibnja 2010. Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić i njegov makedonski kolega Zoran Konjanovski potpisali su u Bitoli Memorandum o suradnji u području obrane između dvaju ministarstava, priopćeno je iz MORH-a.
Riječ je o nastavku dobre suradnje koja se provodila u tijeku proteklih desetak godina, a jače na osnovi bilateralnog sporazuma potpisana prije šest godina na određeno vrijeme, navodi se u priopćenju.

Potpisani memorandum predviđa suradnju na područjima obrambene politike, logističke potpore, vojne izobrazbe i vježbe, humanitarnih i mirovnih operacija i operacija upravljanja krizom, te omogućuje još širu suradnju u vojnim vježbama, razmjeni osoblja, predavača i stručnjaka za pojedina područja, razmjenu podataka i drugo.

Ministar Vukelić je, po priopćenju, posebno istaknuo mogućnosti suradnje u razmjeni iskustava u proizvodnji oklopnih vozila, uključivanja ZTC-a u održavanje makedonskih helikoptera i protupožarnih zrakoplova te drugim područjima vojnotehničke suradnje. Također u razgovoru s ministrom Konjanovskim istaknuta je čvrsta potpora Hrvatske ulasku Makedonije u NATO, što je važno ne samo za Makedoniju već i za sigurnost u regiji pa tako i Hrvatsku.

Ministar Konjanovski je, izrazivši zadovoljstvo suradnjom dvaju ministarstava, posebno zahvalio na mogućnostima školovanja pripadnika makedonske vojske na Hrvatskom vojnom učilištu te zajedničke uporabe vojnog vježbališta Krivolak u Makedoniji za uvježbavanje vojnika koji odlaze u mirovne operacije.

Hrvatska je s Makedonijom surađivala u području obrazovanja, pa tako od 2004. makedonski dočasnici i časnici pohađaju sve razine izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu, što će se ubuduće i pojačati.

Hrvatska s Makedonijom također dobro surađuje u više međunarodnih regionalnih inicijativa, napose u okviru Američko-jadranske povelje (A5) te centra za sigurnosnu suradnju RACVIAC, navodi se u priopćenju.