c S
Dnevne novosti

Josipović: razgovor s Dodikom "pozitivan"; pozvao vladu da se uključi

02.06.2010 07:27 ZAGREB, 31. svibnja 2010. Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je razgovor s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, s kojim se sastao u Derventi, vrlo pozitivnim te pozvao hrvatsku vladu da se aktivno uključi kako bi se ta prilika iskoristila.
"Razgovor s premijerom Dodikom bio je afirmativan i pozitivan... Pozivam hrvatsku vladu da se u to uključi i da se ta prilika iskoristi", rekao je Josipović na konferenciji za novinare u povodu prvih 100 dana mandata. Po njegovim riječima, glavna tema razgovora s Dodikom bio je povratak Hrvata u RS.

"Dobio sam jamstva za siguran povratak Hrvata", rekao je Josipović, istaknuvši da je cilj posjeta bilo "širenje suradnje i prijateljstva". Govoreći o vanjskopolitičkim ciljevima koje je zacrtao, predsjednik je ponovio da je upravo razvoj odnosa sa susjedima važan za "razvoj pozitivnih procesa".

Josipović je od preuzimanja predsjedničke dužnosti posjetio Sloveniju, sastao se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i dva puta posjetio BiH.

Prioritet su također, kazao je, zemlje važne za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Podsjetio je da je njegovo prvo odredište kao novom hrvatskom predsjedniku bilo sjedište Europske unije u Bruxellesu, kad je posjetio sve tri institucije EU-a: Europsko vijeće, Komisiju i Parlament.

Osvrnuo se i na boravak u Rusiji i Kini i ocijenio da su tim posjetima "otvorene neke nove mogućnosti".