c S
Dnevne novosti

Sindikati počinju 9. lipnja prikupljati potpise za referendum protiv izmjena ZOR-a

02.06.2010 07:30 ZAGREB, 1. lipnja 2010. Hrvatski sindikati počet će 9. lipnja prikupljati potpise za referendum protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima se, po ocjeni sindikata, uništava sustav kolektivnih ugovora, najavili su čelnici pet sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare.
Sindikati pozivaju oporbene stranke i nevladine udruge da im pomognu u zakonskom roku od 15 dana prikupiti dovoljan broj potpisa, deset posto od ukupnog broja birača, kako bi se vlast natjerala na odustajanje od izmjena ZOR-a kojima se primjena prava iz kolektivnih ugovora (KU) ograničava na šest mjeseci nakon isteka KU-a.

Umjesto da izmjenama ZOR-a uvede kaznene odredbe za poslodavce koji ne isplaćuju plaće ili potakne donošenje Općeg kolektivnog ugovora za sve hrvatske radnike, Vlada predloženim izmjenama faktično upućuje poziv na jednostrano raskidanje KU-a i time radnike izručuje na milost i nemilost poslodavaca, ustvrdio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Sindikalci će zbog toga tražiti razgovor s Predsjednikom Republike Ivom Josipovićem te predstavnicima Europske komisije, a spremni su razgovarati i sa čelnicima vladajuće koalicije, iako su se oni kroz Vladin prijedlog praktički izjasnili za interese krupnog kapitala. O namjeri za prikupljanjem potpisa sindikalci će sutra izvijestiti predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića te zatražiti da 9. lipnja, kada počinje nova sjednica Sabora, izmjene ZOR-a ne stavi na dnevni red.

Iako su svjesni težine zadatka, jer dosad u Hrvatskoj nije uspjelo nijedno prikupljanje potpisa za referendum, sindikalci vjeruju da će se njihovoj akciji masovno odazvati radnici, umirovljenici, nezaposleni, studenti i ostali koji su pogođeni nastojanjima Vlade da u Hrvatsku uvede model "ultraliberalnog kapitalizma". Sindikalne središnjice također će 14. lipnja održati Svesindikalni sabor na kojem će utvrditi svoje zahtjeve i ciljeve, te razraditi potrebne aktivnosti kako bi spriječile "demontažu socijalne države" koju pripremaju Vlada i poslodavci.

"Za kolektivne ugovore izborili smo se u ratu, a gubimo ih u miru", ogorčeno je ustvrdio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji najavljene sindikalne akcije naziva "pokretom otpora" protiv namjera Vlade i poslodavaca.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao je Vladin potez "rasturanjem sindikata" jer sindikati bez KU-a nemaju svrhe postojanja. Ponovno je prozvao potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera kao najodgovornijeg za zaoštravanje odnosa socijalnih partnera jer ne zna pregovarati sa sindikatima. Šuker kaže da nemamo argumenata pa ga napadamo kao čovjeka, a on sam je "negativni argument" - nikad nije ništa dogovorio niti potpisao bilo kakav KU, ustvrdio je Ribić.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević upozorila je da bi predložene izmjene ZOR-a mogle označiti kraj industrijske demokracije u Hrvatskoj, a naša bi zemlja u Europsku uniju (EU) mogla ući potpuna nespremna na području uređenja radnih odnosa.

Naime, u slučaju otkaza KU-a radnička će prava uređivati poslodavci pravilnicima o radu, što je suprotno politici EU koja se temelji na slobodi kolektivnog pregovaranja. Sindikalni čelnici poručili su s konferencije za novinare premijerki Jadranki Kosor da će se na sastanak s njom i nastavak socijalnog dijaloga odazvati samo ako povuče prijedlog izmjena ZOR-a.

Nedavno je načelno dogovoren sastanak premijerke sa čelnicima središnjica, koji su iz prosvjeda protiv Vladine politike odlučili bojkotirati sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, no njegovo održavanje sada je upitno, barem dok Vlada ne reterira u vezi ukidanja instituta produžene primjene KU-a, te mogućnosti otkazivanja KU-a sklopljenih na određeno vrijeme.