c S
Dnevne novosti

Žbogar: Ako propadne referendum Sloveniji prijeti radikalizacija

02.06.2010 07:30 LJUBLJANA, 1. lipnja 2010. U slučaju pada arbitražnog sporazuma na referendumu, Sloveniji bi zaprijetila politička radikalizacija u kojoj bi se izražavale teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, upozorio je na jednoj javnoj tribini u Ljubljani slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.
Odluka protiv arbitražnog sporazuma značila bi da će na granici ostati sadašnje stanje koje Sloveniji ne odgovara, ali glas protiv sporazuma bio bi i glas za "radikalniju Sloveniju koju do sada nismo poznavali", rekao je Žbogar na tribini društva za međunarodnu politiku u Ljubljani.

Aludirajući na izjave oporbenog prvaka Janeza Janše i prvaka Slovenske pučke stranke (SLS) Radovana Žerjava da Slovenci moraju odbaciti arbitražni sporazum kao nepovoljan, a onda uvjetovati članstvo Hrvatske u Europskoj uniji "pravednim" rješenjem graničnog pitanja, te zahtijevati korekciju granice u Istri i Savudriju kako bi se "očuvala cjelovitost Piranskog zaljeva", šef slovenske diplomacije rekao je da bi poraz zagovornika arbitražnog sporazuma u Sloveniji izbacio na površinu radikalne snage koje bi tražile izmjene granica.

To bi bila Slovenija kakvu do sada nismo poznavali, rekao je Žbogar, dodajući da slovenska politika nikad nije bila politika ucjena niti se od Hrvatske tražilo nešto što nije bilo u posjedu Slovenije prema stanju prilikom osamostaljenja 1991. godine.