c S
Dnevne novosti

Nizozemska i UNDP: više potpore manje razvijenim područjima u RH

03.06.2010 07:00 ZAGREB, 1. lipnja 2010. Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) potpisali su u Zagrebu sporazum o provedbi projekta "Potpora slabije razvijenim područjima u Hrvatskoj radi pripreme za Zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije (ZPP) i razvojnu politiku ruralnog područja uz smanjenje osjetljivosti na klimatske promjene".
Sporazum su potpisali ravnatelj Uprave za europska pitanja nizozemskog ministarstva vanjskih poslova Ian de Jong i v.d. stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti, navodi se u zajedničkom priopćenju nizozemskog veleposlanstva i UNDP-a u RH.

Ovaj projekt koordiniraju i podržavaju hrvatsko ministarstvo financija i ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju EU fondova (SDURF). Cilj projekta jest podržati lokalne zajednice, male proizvođače i lokalne vlasti u pripremi za ZPP Europske unije, kao i u korištenju razvojne politike ruralnog područja Europske unije, kroz istovremeno rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Projekt će biti proveden na područjima Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Projekt podržava nizozemska vlada s 500.000 eura, dok će UNDP i hrvatska predstavnička tijela zajedno priložiti dodatnih 321.200 eura.

Ovaj je projekt dio UNDP-ovog Programa za lokalni razvoj, koji je od 2006. godine uložio 27.5 milijuna američkih dolara u 201 projekt u manje razvijenim područjima u Hrvatskoj. Nizozemska vlada daje doprinos iz svog Fonda Konstituence čija je svrha podržati zemlje koje zajedno s Nizozemskom sačinjavaju Konstituencu pri Upravom odboru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. Hrvatska je jedna od zemalja članica Konstituence te Nizozemska pridaje veliku važnost bliskoj suradnji s Hrvatskom i cijeni svoje dobre odnose s Vladom RH, zaključuje se u priopćenju.