c S
Dnevne novosti

Belgija želi Hrvatsku u EU, mora riješiti preostale prepreke

03.06.2010 07:01 ZAGREB, 1. lipnja 2010. Hrvatska neće imati nikakvih prepreka za brzi završetak pristupnih pregovora s EU-om čim riješi probleme brodogradilišta, granične prijepore sa susjedima i pitanja vezana uz Poglavlje 23, posebice ona koja se odnose na punu suradnju s haaškim sudom, izjavio je belgijski premijer Yves Leterme nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.
Belgija će 1. srpnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. "Belgija je izrazito sklona ulasku Hrvatske u EU i integraciji cijelog zapadnog Balkana. Pristupanje Hrvatske Uniji je pitanje moralne dužnosti i političke učinkovitosti", kazao je Leterme i ocijenio da je to "povijesna prilika za stabilizaciju cijele regije".

Rekavši da su pregovori u "konačnoj i kritičnoj fazi", Leterme je najavio da tijekom belgijskog predsjedanja postoje izgledi završetak pregovora. Kao ključne stvari izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

"Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće", rekao je belgijski premijer. Također je dodao da "ne može isključiti da bi suradnja s haaškim sudom mogla biti jedno od posljednjih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23". Poručio je da će se Belgija pobrinuti da se u pregovaračkom procesu "ne gubi vrijeme", istaknuvši da "ne postoji zamor od proširenja".

"Mi u tome želimo biti pošteni posrednici", kazao je Leterme. Premijerka Kosor je izrazila očekivanje da će upravo za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska završiti pregovore. "Ulazimo u završnu fazu pregovaranja... nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor", kazala je Kosor. S Letermeom je, kako je rekla, najviše vremena posvetila poglavlju o pravosuđu.

"Ponovila sam da mi smatramo da RH u potpunosti surađuje s haaškim sudom", rekla je Kosor. "Vjerujem da će 2010. biti povijesna godina za Hrvatsku i da će se belgijsko predsjedanje bilježiti kao povijesno", zaključila je hrvatska premijerka.