c S
Dnevne novosti

Ulaskom u EU veća uloga nacionalnih parlamenata

03.06.2010 07:07 ZAGREB, 1. lipnja 2010. Punopravnim članstvom u Europskoj uniji država dobiva mogućnost sudjelovanja u procesu donošenja odluka u Uniji, u čemu sve veću ulogu imaju i nacionalni parlamenti koji nadzorom aktivnosti vlade u Vijeću EU-a mogu doprinijeti formuliranju učinkovitijih politika na europskoj razini, kazano je na stručnom seminaru u Hrvatskom saboru.
Seminar "Nova uloga nacionalnih parlamenata u Europskoj uniji" organiziran je u sklopu twinning light projekta "Podrška Hrvatskom saboru u pripremama za pristupanje Europskoj uniji", koji se provodi u suradnji s Mađarskom nacionalnom skupštinom te uz doprinos brojnih drugih nacionalnih parlamenata iz EU-a, čiji su predstavnici sudjelovali u današnjoj raspravi, te iz Europskog parlamenta.

Cilj projekta priprema je pravnog i organizacijskog okvira za rad Hrvatskog sabora nakon ulaska u EU. Projekt traje šest mjeseci, od veljače do srpnja ove godine, a vrijedan je nešto više od 240.000 eura. Ulaskom u EU nacionalni parlament gubi dio svojih zakonodavnih nadležnosti, što se u javnosti često doživljava negativno, kazao je Zoltan Horvath, voditelj projekta iz Nacionalne skupštine Republike Mađarske. Dio tih nadležnosti prebacuje se, međutim, na vladu koja djeluje u europskim institucijama i aktivno sudjeluje u procesu donošenja odluka, istaknuo je.

Nacionalni parlament, da bi imao utjecaj u tom procesu, treba uspostaviti učinkovit postupak nadzora vlade u njezinim aktivnostima u EU-u, kazao je Horvath. Europska unija ne propisuje kako se to mora regulirati i svaka država članica slobodna je pronaći vlastiti model, istaknuo je. Nacionalni parlamenti dobili su Lisabonskim ugovorom veću ulogu u procesu donošenja odluka u EU-u kako bi se Uniju približilo građanima, istaknuo je Horvath. Oni su primjerice dobili mnogo širi pristup informacijama, a brinu i o poštivanju načela supsidijarnosti.

Parlament ulaskom u EU dobiva i ustavne zadaće jer je za usvajanje novih ugovora EU-a, kojima se izmjenjuju i dopunjuju osnivački ugovori, uključivo ugovori o pristupanju, potreban pristanak svih država članica bez kojeg se Europska unija ne može nastaviti razvijati. Nacionalni parlament ima i obvezu transponiranja novog europskog zakonodavstva, a ukoliko je u propisanom roku ne ispuni, država može biti tužena Europskom sudu pravde (ECJ), kazao je Horvath.